Ön hallott már a törlőkendők színkód szerinti használatáról? Tudta, hogy a takarítás során ez milyen fontos?

Ezt a kérdést tettük fel. A válaszadók 52%-a mondta, hogy igen és 48%-a hogy nem. Miért fontos megkülönböztetni a törlőkendőket területek szerint?

Közvélemény kutatásunkon tettük fel ezt a kérdést. A válaszadók 52%-a mondta hogy igen és 48%-a hogy nem.

Ez az eredmény meglepett, bevallom őszintén rosszabbra számítottam. (Kíváncsi lennék ennek a kérdésnek az eredményére a takarító cégek körében.) Alapvetően négy színkódot alkalmazunk a takarító iparágban, a területek, felületek takarításának megkülönböztetésére. Miért fontos megkülönböztetni a területeket? Azért, hogy a takarító ne azzal a kendővel törölje le az asztalunkat, telefonunkat amelyikkel a WC-t törölte….. Jobb esetben erről nem is tudunk, de azért furcsa érzés belegondolni ugye? Ezért használunk színkódolt törlőkendőket.

Általában kék kendőt és kék kis vödröt használunk a bútorokhoz és berendezési tárgyak takarításához. Zöld kendővel és zöld vödörrel a konyhában végzünk takarítást. Sárga kendőt, sárga vödörrel a mosdó helyiségben, fürdőben alkalmazunk. Piros kendőt piros vödörrel a WC-khez, piszoárokhoz használunk.

Tisztaterek takarításánál (pl: gyógyszeripar) nem csak a kendőket különítjük el területek szerinti színkódolással, hanem az eszközöket is, felmosó vödör, mop, moptartó, tisztítószer flakonok stb., sőt adott esetben a dolgozó ugyanabban a munkaruhában sem mehet át a területi egységek között.

Hozzászólások

Tátrainé Szabó Tünde Hajnalka
2023. augusztus 15. 10:47
Takaríthatunk-e az üzemi étkezőben sárga törlőronggyal mosogatót, csaptelepet,illetve kék törlőronggyal étkezőasztal felületet, pultot? Válaszukat előre is köszönöm!
Pintér Zoltán
2017. augusztus 28. 10:16
Köszönöm hozzászólását! Valóban nem könnyű elérni náluk, hogy mindig helyesen alkalmazzák a törlőkendők színkódját, de rendszeres oktatással talán el lehet érni.
Varga Gyula
2017. augusztus 26. 16:41
Nagyon nehéz sajnos megértetni a dolgozókkal, hogy miért is fontos a színkódok alkalmazása. Tisztelet a kivételnek, sajnos csak addig tart az akarat, amíg a "főnök látja". De egyébként hasznos kis írás, ki is nyomtattam. :)

Szóljon hozzá!