Miért fontos az ipari üzemek szakszerű takarítása?

Az ipari üzemek takarítása fontos és kihívást jelentő feladat, amelyre sok gyártó üzemnek van szüksége. Az ipari környezetben ugyanis rendszeres takarításra van szükség ahhoz, hogy a munkavállalók biztonságosan dolgozhassanak, és a termelési folyamatok gördülékenyen, hiba nélkül működjenek, valamint a hibás gyártást (selejt) a minimálisra csökkentsék.

Az ipari üzemek takarítása fontos és kihívást jelentő feladat, amelyre sok gyártó üzemnek van szüksége. Az ipari környezetben ugyanis rendszeres takarításra van szükség ahhoz, hogy a munkavállalók biztonságosan dolgozhassanak, és a termelési folyamatok gördülékenyen, hiba nélkül működjenek, valamint a hibás gyártást (selejt) a minimálisra csökkentsék.
Az ipari üzemek, csarnonk takarítása komolyabb erőforrásokat és odafigyelést, valamint technológiát igényel, mint bármilyen más terület takarítása. Ezeknek a speciális területeknek a takarításához nagy teljesítményű és strapabíró takarítógépekre van szükség valamint olyan takarító cégre mely jártas az ipari környetben történő takarításban.

Sok esetben a nem megfelelő takarítás a termelést is befolyásolja, és nagyon veszteségek keletkezhetnek a nem megfelelő takarításból adódóan. Gondoljunk csak egy gyógyszergyárra, vagy egy autóipari alkatrészek gyártó üzemre, ahol a nem megfelelő takarítási színt bizony hatással van az előállított termékekre. Például a gyógyszergyártás során a nem megfelelően takarított és fertőtlenített felülettel érintkeznek a gyógyszerek, ezáltal szennyeződnek, így nem kerülhetnek forgalomba, ezzel hatalmas veszteségeket okozva a gyártó cégnak.

Miért fontos tehát az ipari üzemek szakszerű takarítása?

Biztonságosabb munkakörnyezet
Az első és talán legfontosabb elvárás a termelőüzem takarításának az, hogy a munkavállalók biztonságosabb környezetben dolgozhatnak. A termelőüzemekben gyakran előfordulnak veszélyes anyagok és gépek, amelyek rendszeres takarítás nélkül baleseteket okozhatnak, vagy egészségre káros hatások léphetnek fel. Pl. ha finom por képződik a termelés során, folyamatos gépi padló takarítással azt össze lehet gyűjteni a padlóról, így az nem jut vissza a levegőbe szálló porként. A kellően megtervezett rendszeres takarítás csökkenti a balesetek kockázatát, és javítja a munkavállalók biztonságát, védi az egészségüket.

Tisztább környezet
A termelőüzemekben gyakran felhalmozódik a por, a szennyeződés és az egyéb szennyező anyagok, amelyek a termelési folyamatokban használt gépek és berendezések hatékonyságát is csökkenthetik, illetve az előállított termék minőségét ronthatják. A rendszeres takarítás segít eltávolítani ezeket az anyagokat, és tisztább környezetet teremt a termeléshez. Ez pedig javítja a termelés minőségét és hatékonyságát.

Megelőzni az eszközök korrózióját és kopását
A por és a szennyeződések felhalmozódása nem csak az emberi egészségre lehet káros, hanem az eszközökre is hatással lehet. A rendszeres takarítás megakadályozza az eszközök korrózióját és kopását, ami hosszabb élettartamot eredményez, továbbá kevesebb meghibásodást és ezáltal kisebb termelési kiesést okoz.

Veszélyes anyagokkal való érintkezés
A termelőüzem takarítása során a munkavállalók érintkezhetnek veszélyes anyagokkal, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezért fontos, hogy a takarítási folyamatokat kellően átgondolva tervezzék meg, majd a tisztítás-technológiai terveknek megfelelően hajtsák végre, a megfelelő védő eszközök, ruhák álljanak rendelkezésre, és dokumentálják a feladtok ellátását. Fontos a rendszeres ismétlődő oktatások megtartása.

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!