Mennyire viselte meg a pandémia okozta válság a takarító cégeket?

A covid 19 okozta gazdasági válság a takarító cégeket sem kerülte el. A takarító szektor is erősen érezte a válság hatásait.

A covid 19 okozta gazdasági válság a takarító cégeket sem kerülte el. Persze ezt a szektort talán kevésbé érintette, mint sok más iparágat, mint pl. a turizmus, vendéglátás, utazás stb. De azért elmondható, hogy ez a szektor is erősen érezte a válság hatásait. Legkevésbé azokat a takarító cégeket érintette, melyeknek megrendelő állománya vegyes, vagyis különböző iparágakból voltak szerződéseik takarítási szolgáltatásra.



Például a szállodákra vagy vendéglátásra szakosodott takarító cégek bizony bajba kerültek, mikor bezártak ezek az iparágak. De az iroda takarítást is sok helyen szüneteltették a home office-ból történő munkavégzés miatt, hisz nem jártak be az emberek az irodákba dolgozni. Amikor elrendelték az iskolákban az online tanítást, nem kellet takarítási szolgáltatást ellátni. Ezek a takarító cégek a munkavállalóikat elbocsájtották és gyakorlatilag a tartalékaikat élték fel. Az állami mentőcsomagokra nem volt jogosult a takarító szektor. Egyik napról a másikra, hosszú hónapokon keresztül nem volt bevételük. Abban a "lezárt" gazdaságban pedig esélyük sem volt új megbízásokat keresni.


Azonban a kórházak, terelő üzemek, áruházak működtek, tehát a takarítást folyamatosan el kellet látni, sőt a covid miatt többlet fertőtlenítési feladatokat is teljesíteni kellet annak érdekében, hogy amennyire lehetett biztonságban tudjanak működni ezek az épületek.
Tehát azok a takarító cégek tudták fennakadás nélkül könnyen túlélni azt a válságos időszakot, akiknek megbízói összetétele vegyes volt, így nem szűnt meg egyik napról a másikra a bevételi forrásuk.

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!