Az irodaházak használata változik, ezért az irodák takarításnak is igazodnia kell a változásokhoz

Az irodai dolgozók többsége preferálja az úgynevezett hibrid munkavégzést, vagyis a távmunkát. A home office-ban és az irodai jelenlétben történő munkavégzést vegyesen. Az is megfigyelhető volt, hogy a munkavállalók jellemzően hétfőn és a pénteken home office-ból szeretnek dolgozni.

 

Magyarországon 2021-ben nagyon csekély területtel bővültek az újonnan bérbevehető irodai területek. Így ennek köszönhetően még a covid hatására sem csökkent 10% -nál nagyobb mértékben az irodák üresedése.

Az irodai dolgozók többsége preferálja az úgynevezett hibrid munkavégzést, vagyis a távmunkát. A home office-ban és az irodai jelenlétben történő munkavégzést vegyesen. Az is megfigyelhető volt, hogy a munkavállalók jellemzően hétfőn és a pénteken home office-ból szeretnek dolgozni, hét közepén pedig megtelnek az irodák. Így viszont nem oszlik el az irodai dolgozok létszáma egységesen a hét munkanapjai között, ami azt eredményezi, hogy a takarítandó szennyezettség, terheltség sem egyenletes.

Ma már az openoffice irodákban a munkavállaók nem érzik jól magukat összezsúfolva a pandémia okozta félelem hatása miatt. A pandémia előtt az openoffice iroda kultusz az elmúlt évtizedekben megállíthatatlanul szárnyalt, azonban a pandémia ezt a fajta irodai berendezkedést megkérdőjelezi.

Az irodai takarítási szolgáltatásoknak is igazodnia kell ezekhez a változásokhoz. Hétfőn és pénteken kevesebb szennyeződés keletkezik, míg a hét közepén jóval nagyobb a takarítandó terület terheltsége, így ezeken a napokon több óraszámban kell takarítani a takarító cégnek a biztonságos és tiszta munkakörnyezet megteremtése érdekében.

Ennek a helyzetnek lehetnek előnyei és hátrányai is. A munkaerőhiánnyal küzdő takarító cégeknek adott esetben bizonyos régiókban könnyebb heti három napra takarítót találni másodállásban, viszont aki főállásban szeretne minden nap takarítani, ők nehezebben tolerálják ezt a fajta hullámzó terhelést.

Egy biztos. Csak azok a takarító cégek tudnak fennmaradni aki nyitottak a változásokra és hajlandóak is igazodni azokhoz.

Hozzászólások

Szóljon hozzá!