Víz világnapja! Nézzük meg, hogy takarításkor mennyi vizet használunk.

A Föld ivóvíz készletei rohamosan csökkennek. 2013 októberében került megrendezésre Budapesten 36 év után, a „víz világtalálkozó”, melyen elhangzott, hogy jelenleg a Földön 10 emberből 4 nem jut elegendő, egészséges ivóvízhez naponta.

takarítás vízfelhasználása

takarításhoz elengedhetetlen a vízhasználat. Legalább is ma még ezt mi így gondoljuk. A skandináv országokban ezt másként gondolják, és ennek megfelelően is takarítanak. (erről hamarosan írok..)

A Föld ivóvíz készletei rohamosan csökkennek. 2013 októberében került megrendezésre Budapesten 36 év után, a „víz világtalálkozó”, melyen elhangzott, hogy jelenleg a Földön 10 emberből 4 nem jut elegendő, egészséges ivóvízhez naponta. És az arány ennl csak rosszabb lesz az egyre fogyó édes vízkészletek és a Föld lakosságának növekedése miatt.

A MATISZ közreműködésével készült egy felmérés 200 takarítócég bevonásával. Ennek eredménye: a Magyar takarítóipar naponta, de minimum két naponta (azért két naponta, mert nem biztos hogy minden nap van takarítás) 130 tonna (130 000 kg) tisztítószert használ fel, és ennek a tisztítószer mennyiségnek a hígítására 12 000 m3 (12.000.000 liter) csapvizet használ el, és összesen ~ 13 000 m3 (13 000 000 liter) szennyvizet állít elő. Ebben a felmérésben nem szerepel a kórházak takarítása, és a lakosság otthoni takarítása sem.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkárának szavait idézve:

„2030-ra a Föld a lakosságának fele vízhiánnyal küzdhet, és 40 százalékkal több vízre lesz igény, mint amennyi rendelkezésre áll. Ez is azt bizonyítja, hogy véget kell vetni "a féktelen vízhasználatnak". Véleménye szerint "pazaroljuk a vizet", és minden ország minden iparágának együtt kell működnie, hogy megoldásokat találjanak a vízzel kapcsolatos problémákra. Bölcsebben kell felhasználni a vizet, és ebből a feladatból mindenkinek ki kell vennie a részét”

Azt gondolom, hogy ezek az adatok elég ijesztőek, és tennünk kell valamit! A takarító ipar már megtette a kezdeti lépéseket, a környezetbarát takarítási szolgáltatás védjegy bevezetésével.

A témában tartottam előadást a létesítmény gazdák éves konferenciáján. Az előadásból egy rövid (3:18) összevágott videót alább megnézhet meg:

 

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!