Vége a takarító cégek átmeneti aranykorának

2020 tavaszán, amikor megkezdődtek a lezárások, rengetegen kerültek a munkaerőpiacra. A takarító cégeknél sorba jelentkeztek takarítók, vendéglátósok, és ki tudja még milyen területekről kerestek takarítási munkát az emberek. Így elég sok takarító volt a munkaerő piacon, akik közül válogathattak a takarító cégek.

A takarító cégeknél felsokasodtak a jelentkezők, azonban a kiválasztási folyamat során sok szempontot kellett alaposan mérlegelni. 

Persze világos volt, hogy aki korábban nem takarító volt az csak ideiglenesen állt volna takarítónak, így őket nem volt célszerű alkalmazni, hiszen kényszerből csinálta volna ezt a munkát. Így is elég sok takarító volt a munkaerő piacon, akik közül tudtak válogatni a takarító cégek, talán kicsit vissza is élve a kialakult helyzettel, és a bérekkel nem voltak olyan bőkezűek mint korábban. Ez az időszak tarott 2020 tavaszától egészen 2021 májusáig, amikor is fokozatosan feloldották a korlátozásokat, és újra indult a gazdaság. Minden ott folyatódott ahol 2019 év végén abba maradt. Vagyis újra hirdetni kell, és nem jelentkeznek a takarítók tömegesen a pályázatokra, éppen csak pár jelentkező esik be. Tehát folytatódik a munkaerőhiány miatti küzdelem a takarító iparban is, amit csak azzal lehet ellensúlyozni, ha a megrendelők által fizetett vállalkozási díjból a munkaerő piaci körülményekhez (nem csak a takarító szektorra gondolok) igazodó bért tud fizetni, amiért már találni munkájára igényes, megbízható és kellően motivált takarítókat.

A digitalizáció, robotizáció a takarítási szakmában nem tudja komoly mértékben enyhíteni a munkaerő hiányt mint pl. a könyvelő szakmában. Pl. az online számlázásnak köszönhetően a könyvelők munkájának 40%-a megszűnik a digitalizációnak köszönhetően.

És még nem beszéltünk a demográfiai problémákról. A takarítói társadalom jelentős része a Ratkó korszak gyermeke, mely a legnépesebb generáció, ám most vonulnak nyugdíjba, vagy már nyugdíjasok. A helyükre belépő generáció létszáma töredéke az övékének.

Egy ilyen drámai demográfiai helyzeten az egész iparág helyzetét kell újra gondolni és a cégek üzletpolitikáját is muszáj megváltoztatni! Ennek a kevés embernek az iparágon kívüli munkaerőpiaci színvonalú, vagy annál jobb bért kell kínálni, természetesen mindezt 100%-ig bejelentve.

Had idézzek egy cikkből:
“A gazdasági sajtóban lassan már divat nyavalyogni, hogy nem lehet új munkatársakat találni, meg mindenki elment külföldre dolgozni, pedig csak véget ért a munkaadók kánaánja, amikor bármit megengedhettek maguknak következmények nélkül, és senkivel sem kellett versenyezni a jó munkavállalókért. Hát most eljött a verseny időszaka, de ez korántsem jelenti azt, hogy nem lehet jó munkatársakat találni." Ez mindössze annyit jelent, hogy az eddigi hozzáállás, bérezés, társadalmi elismertséget újra kell gondolni. Az eddig használt módszerek és gondolkodásmódok elavultak, ideje új szintre lépni.

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!