Tudja-e, hogy a takarítás OKJ végzettséghez kötött szakma?

  Közvélemény kutatásunkon tettük fel ezt a kérdést. A válaszadók 61%-a mondta hogy igen és 39%-a hogy nem.

Hosszú út vezetett idáig, míg államilag elismert szakmává vált a takarítás, és OKJ-s tanfolyam keretein belül lehet szakmunkás bizonyítványt szerezni. Kicsit értetlenül nézte  az ágazat  hogy mit is kezdjen ezzel a lehetőséggel. Minden takarítót beiskolázni nem kis  feladat lett volna mert rengeteg kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Ki finanszírozza tanfolyam díját és a vizsga díját, mely együttesen 80 000,-Ft és 160 000,-Ft között mozog, oktatási cégtől függően? Ki finanszírozza a tanfolyamon résztvevők idejét? Hogy tudja elkötelezni a mai viszonyok között a takarító cég a dolgozót ha már kiképeztette? Egy idősödő nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló  takarítónő vajon nyitott-e arra hogy beüljön az iskola padba, és el tudja-e sajátítani  az anyagismertei-vegyi hatásmehanizmusok kérdéskörét? A fentiek tükrében a takarító cégek általában a vezetőket, szolgálat- terület vezetőket iskolázták be.

2011-ben végül  helyére került ez a kérdés is, különböző szintekre kerültek elnevezésben és képzési szintben is a takarítási szakma szereplői, résztvevői.
Az első szint „tisztítás-technológiai szakmunkás” képesítés. Mint azt a gyakorlat is igazolja szakmunkás képzésre általában a takarító cégek a csoport vetőket, területvezetőket iskolázták be. Így a takarító, mint a munka elvégzője, vagy segédmunkás, vagy betanított munkás szintre került.  A „tisztítás-technológiai szakmunkás” alapképzésre épül egy továbbképzés  „tisztítás-technológiai vezetőüléses gépkezelő”. és van még egy ráépülés „tisztítás-technológiai szolgálatvezető”

Ezzel gyakorlatilag kialakulhat a hivatalosan is a hierarchia a takarító iparban.

Korábbi blogbejegyzéseim ebben a témában:  A takarítás szakma..   Változások a takarítás képzésben..

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

13 hozzászólás to “Tudja-e, hogy a takarítás OKJ végzettséghez kötött szakma?”

 • DJS:

  Nagyon érdekes poszt, de számomra nem világos, hogy ez a szakképzettség mennyire kötelező. Lehet-e például valaki takarító OKJ-s papír nélkül is? Vagy ilyenkor már büntet a NAV? És vállalhat-e valaki bejárónői munkát, ha nincs ilyen képzettsége?

 • Pintér Zoltán:

  Igen ez egy érdekes helyzet. A takarítás (most már Tisztítás-technológia) önmagában képzettséget nem igénylő tevékenységként van nyilvántartva. Tehát nem kérheti semelyik szakhatóság az OKJ végzettséget, és annak hiányában nem is szankcionálhat. Viszont nagyon sok cég és intézmény már a pályázatai kiírásaiban kiköti hogy legalább a területvezetők/csoportvezetők rendelkezzenek képesítéssel, hiszen akkor látja biztosítva a megfelelő színvonalú takarítási szolgáltatást, ha az a cég szakképzett munkatársakkal dolgozik.

 • dr.Varga István:

  Érdeklődni szeretnék, hogy a társasházakban a takarítónak, gondnoknak kötelező-e okj-s végzettség, ha igen milyen számon és mikortól?

  A választ előre is köszönöm!!

 • Pintér Zoltán:

  Nem kötelező az OKJ-s végzettség a gondnoknak. Sőt ha takarító vállalkozásba kezd valaki, annak sem kötelező az OKJ képesítés megléte?! Csupán előnyt jelenthet ha a megbízó látja hogy van képesítése, de a törvény nem írja elő.
  Németországban a gondnokok, közös képviselők el szoktam menni tanfolyamokra, hiszen ha a takarítással kárt okoznak a felületeken, nagyon keményen felelősségre vonják őket. Ezért inkább képzik magukat.
  Jelenleg itt tartunk, de legalább a lehetőség adott.

 • Mészáros Mónika:

  Tisztelt Pintér Zoltán!

  Amennyiben én jelenleg is egyéni vállalkozó vagyok (szintén szolgáltatóipar) sem nekem, sem az alkalmazottamnak nem kell elvégeznie a tisztítás technológiai tanfolyamot a működéshez?
  Köszönöm: Mészáros Mónika

 • Kedves Mónika!

  Még mindig az a helyzet hogy nem kell tisztítás-technológiai végzettséggel rendelkezni ahhoz hogy valaki ebben a szakmában szolgáltatást végezhessen. Azonban a megrendelők kiköthetik (és ezt meg is teszik számtalan esetben) hogy csak olyan vállalkozással hajlandóak szerződni ahol a dolgozók egy része, (pl: 10-20%-a) rendelkezik szakképesítéssel.
  Elindultak az egyeztetések a tisztítás-technológiai mester képzés/vizsgáztatás irányába, (vélhetően ez végéig meg is valósul) mely szintén államilag, a kamara által elismert képesítés lesz. Azonban hogy valaki mester vizsgát tehessen, szakmunkás képzettség, 3-5 év gyakorlat (stb.) szükséges.
  Ennek igazán akkor lesz jelentősége ha élesedik a versenyhelyzet, és megjelennek a piacon tisztítás-technológiai mesterek. Ez mindenképpen versenyelőnyt fog jelenteni annak aki mester, és akkor már nem árversennyel kell versenyelőnyre szert tennie, hanem a szakmaisága lesz a védjegye, melyet meg is fizet a megrendelő.
  Pont ma mesélte egy hölgy ismerősöm hogy egy idegen városban járt, és idő hiányában kénytelen volt ott fodrászhoz menni. Mivel nem volt ismerős ezért két fodrász üzlet közül azt választotta ahol ki volt írva hogy “mester”.

 • Horváth-Ódry Csongor:

  Tisztelt Pintér Zoltán!
  Kérdésem az lenne ha valaki szeretne szőnyeg és kárpittisztításal foglalkozni telephely szintén ahol gépesített szőnyegmosó működne akkor az köthető e OKJ-s képzéshez, ha igen akkor mekyikhez?
  Előre is köszönöm válaszát! Vagy ez is végezhető esetleg ha valaki részt vesz mondjuk tréningen és erről kap papírt is.

 • Kedves Csongor!
  Az említett tevékenység ellátáshoz javasolt a az OKJ-s tisztítás-technológiai szakmunkás képesítés. Jelenleg nem feltétele az OKJ-s képzettség megléte, hogy valaki gépesített szőnyegmosót működtessen, azonban a hitelesség és szakmaiság megítélésénél előnyt jelenthet az ügyfelek szemében.

 • Horváth-Ódry Csongor:

  Kedves Pintér Zoltán!

  Ha gondolja szìvessen tudok segíteni mivel úgy érzem megtaláltam a világ legnagyobb jobb tisztító szereit, jelenleg csak nekem van ilyen Magyarországon. Ráadásul Bio nem jelölés kötelessek EU CE tanúsítvánnyal rendelkeznek.
  Válaszát köszönöm. Tisztelt: Horvát-Ódry Csongor

 • Tímea:

  Egyéni vállalkozóként takaríthatok családi házaknál?

 • Igen! De ha van szakirányú végzettsége, az csak előnyt jelent.

 • Tímea:

  Vállalkozás tevékenységi köre: ide akkor beírt három hogy takaritás, kert gondozás?
  Most töltöm ki a vàllalkozóvá válás támogatáshoz való dokumentumokat.
  És oda hogy szemèlyes közreműködés módja? Egyenlőre csak én fogok dolgozni , nem lesz alkalmazott.

 • Ebben sajnos nem tudok segíteni.

Leave a Reply