Tudja-e, hogy a takarítás OKJ végzettséghez kötött szakma?

  Közvélemény kutatásunkon tettük fel ezt a kérdést. A válaszadók 61%-a mondta hogy igen és 39%-a hogy nem.

Hosszú út vezetett idáig, míg államilag elismert szakmává vált a takarítás, és OKJ-s tanfolyam keretein belül lehet szakmunkás bizonyítványt szerezni. Kicsit értetlenül nézte  az ágazat  hogy mit is kezdjen ezzel a lehetőséggel. Minden takarítót beiskolázni nem kis  feladat lett volna mert rengeteg kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Ki finanszírozza tanfolyam díját és a vizsga díját, mely együttesen 80 000,-Ft és 160 000,-Ft között mozog, oktatási cégtől függően? Ki finanszírozza a tanfolyamon résztvevők idejét? Hogy tudja elkötelezni a mai viszonyok között a takarító cég a dolgozót ha már kiképeztette? Egy idősödő nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló  takarítónő vajon nyitott-e arra hogy beüljön az iskola padba, és el tudja-e sajátítani  az anyagismertei-vegyi hatásmehanizmusok kérdéskörét? A fentiek tükrében a takarító cégek általában a vezetőket, szolgálat- terület vezetőket iskolázták be.

2011-ben végül  helyére került ez a kérdés is, különböző szintekre kerültek elnevezésben és képzési szintben is a takarítási szakma szereplői, résztvevői.
Az első szint „tisztítás-technológiai szakmunkás” képesítés. Mint azt a gyakorlat is igazolja szakmunkás képzésre általában a takarító cégek a csoport vetőket, területvezetőket iskolázták be. Így a takarító, mint a munka elvégzője, vagy segédmunkás, vagy betanított munkás szintre került.  A „tisztítás-technológiai szakmunkás” alapképzésre épül egy továbbképzés  „tisztítás-technológiai vezetőüléses gépkezelő”. és van még egy ráépülés „tisztítás-technológiai szolgálatvezető”

Ezzel gyakorlatilag kialakulhat a hivatalosan is a hierarchia a takarító iparban.

Korábbi blogbejegyzéseim ebben a témában:  A takarítás szakma..   Változások a takarítás képzésben..

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

4 Responses to “Tudja-e, hogy a takarítás OKJ végzettséghez kötött szakma?”

 • DJS:

  Nagyon érdekes poszt, de számomra nem világos, hogy ez a szakképzettség mennyire kötelező. Lehet-e például valaki takarító OKJ-s papír nélkül is? Vagy ilyenkor már büntet a NAV? És vállalhat-e valaki bejárónői munkát, ha nincs ilyen képzettsége?

 • Pintér Zoltán:

  Igen ez egy érdekes helyzet. A takarítás (most már Tisztítás-technológia) önmagában képzettséget nem igénylő tevékenységként van nyilvántartva. Tehát nem kérheti semelyik szakhatóság az OKJ végzettséget, és annak hiányában nem is szankcionálhat. Viszont nagyon sok cég és intézmény már a pályázatai kiírásaiban kiköti hogy legalább a területvezetők/csoportvezetők rendelkezzenek képesítéssel, hiszen akkor látja biztosítva a megfelelő színvonalú takarítási szolgáltatást, ha az a cég szakképzett munkatársakkal dolgozik.

 • dr.Varga István:

  Érdeklődni szeretnék, hogy a társasházakban a takarítónak, gondnoknak kötelező-e okj-s végzettség, ha igen milyen számon és mikortól?

  A választ előre is köszönöm!!

 • Pintér Zoltán:

  Nem kötelező az OKJ-s végzettség a gondnoknak. Sőt ha takarító vállalkozásba kezd valaki, annak sem kötelező az OKJ képesítés megléte?! Csupán előnyt jelenthet ha a megbízó látja hogy van képesítése, de a törvény nem írja elő.
  Németországban a gondnokok, közös képviselők el szoktam menni tanfolyamokra, hiszen ha a takarítással kárt okoznak a felületeken, nagyon keményen felelősségre vonják őket. Ezért inkább képzik magukat.
  Jelenleg itt tartunk, de legalább a lehetőség adott.

Leave a Reply