Tisztítószerek pH értéke

Megkülönböztetünk savas, lúgos és semleges hatású tisztítószereket. Egy takarítási folyamatot végző személynek tudnia kell milyen kémhatású tisztítószerrel dolgozik, hiszen komoly károkat lehet okozni sav- vagy lúg érzékeny felületen nem megfelelő szerekkel. Egy anyag savasságát vagy lúgosságát úgynevezett pH skálán jelölik 0-14-es értékig.
pH 0-2      = erősen savas,
pH 2-4      = savas,
pH    7       = semleges,
pH 5-8      = közel semleges,
pH 9-12    = lúgos,
pH 12-14 = erősen lúgos,
A savas pH értékű tisztítószerek a mész alapú anyagokat, szennyeződéseket oldják, mint pl. a vízkő, mészkő, fuga, cementfátyol. Figyelem: A mész tartalmú burkolatokat is károsítják! Takarításkor ezt figyelembe kell venni.  Az erősen savas vízkőoldók a zománcozott felületeket is roncsolják. A profi minőségi  tisztítószer gyártók  külön gyártanak napi- és nagytakarításhoz használt vízkőoldókat. Sok felhasználó ezt nem veszi figyelembe, ennek a következménye hogy sok épületben láthatjuk a megmart csaptelepeket.

Ennek oka:  A napi vízkőoldáshoz használatos vízkőoldók a felületre kerülve azonnal elkezdik oldani a szennyeződést (lehet látni hogy pezseg) majd pár perc múlva el is múlik a hatásuk. A nagytakarításhoz fejlesztett vízkőoldó pedig nem azonnal kezd el reakcióba lépni a szennyeződéssel hanem lassan fokozatosan, akár órákon át fejti ki hatását. Ha a napi munkához nagytakarításra alkalmas vízkőoldót használunk akkor a csaptelepek tövében a tisztítószer maradvány  lassan, nedvesség hatására folyamatosan „marja” a felületet. Ennek következménye hogy a megmart csaptelepek mindig a mosókagyló találkozásától indulva kezdik „elveszíteni fényüket”.

A lúgos pH értékű vegyszerek alapvetően a zsíros, olajos jellegű szennyeződéseket oldják. Az erősen lúgos pH értékű tisztítószerek roncsolhatják a  lúg érzékeny felületeket mint pl. linóleum, marmóleum, szőnyeg stb. A linóleum és a PVC ugyanaz? Erről itt olvashat korábbi bejegyzést…

Érdekesség képen néhány élelmiszer pH értéke:
kóla pH 2.5
almalé pH 3.5
paradicsomlé pH 4
sör pH 4.5
tiszta víz pH 7
fehérítő pH 12
gyomorsav  pH 1.5-3 között.

Hallgassa meg ezt a bejegyzést:

Tisztítószerek ph értéke

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

One Response to “Tisztítószerek pH értéke”

Leave a Reply