Ön szerint milyen előnye van a saját takarító alkalmazottnak egy takarító céggel szemben?

Közvélemény kutatásunkon tettük fel ezt a kérdést. A válaszadók 4%-a mondta hogy nincs előnye, 39 % szerint olcsóbb,  13% szerint gyorsabb, 35 % szerint rugalmasabb, 43% szerint megbízhatóbb, 17% szerint precízebb , 52 % szerint ellenőrizhetőbb, 17% nem tudja.

A válaszadók  4% szerint nincs előnye.
Ez alapvetően  jó hír a takarító cégek számára, hiszen 20 évvel ezelőtt még nagy ellenállás mutatkozott a takarítási szolgáltatás ellen, hiszen az a gondolat volt a fejekben hogy a takarító cég átveszi a takarítókat, vesz tisztítószereket, modern eszközöket, rá teszi a hasznát és máris sokkal többe kerül mint ha saját maga alkalmazná a takarító személyzetet.
Miért nincs ez így?
Pl. 1995-ben átvettünk egy iskola takarítását a saját állományú takarításból.  Dolgozott 16 fő 8 órás takarító az intézményben. Ezzel szemben mi a TAKARÍTÁST elláttuk 2 fő 8 órás, és 6 fő 6 órás munkavállalóval. Miért írtam a takarítást nagybetűvel? Mert itt a jelentős változás! Ugyanis cégünk takarításra szerződött, viszont korábban a takarítók egyéb,  feladatokat is ellátták, mint kávéfőzés, kimenni a boltba bevásárolni, postára menni, „beszélgetni”. Tehát a munkaidejük  jó részét nem a feladatuk végzésével a takarítással töltötték. Mivel ez az állapot kényelmes volt mindenkinek, így nem is vitatták a takarítók fontosságát, létszámát. Az igazgató szemlélete más volt és változást szeretett volna, ezért bízott meg külső szolgáltatót.
A szolgáltató megvásárolta a korszerű eszközöket, tisztítószer koncentrátumokat, és máris eltűntek a felmosó rongyok-vödrök, és az ultra. A korszerűbb eszközökkel, technológiával sokkal gyorsabban és hatékonyabban végezték a takarítók a feladatukat, nem beszélve a időbeosztásuk hatékonyságáról. Persze az intézmény dolgozói először nem túl lelkesen fogadták  a változást hiszen az ő „kényelmi” segítségük ezzel megszűnt.

A megrendelőnek ettől kezdve nem volt probléma  a táppénz, szabadság, helyettesítése, minőség-ellenőrzés, ugyanis nem kell konfrontálódni a takarítóval ha nem megfelelően végzi a munkáját, illetve addig eszköze sem volt  a szankcionálásra, hiszen közalkalmazottal állt szemben. Ellentétben a vállalkozás esetében ahol a számonkérés sokkal egyszerűbb, hiszen a nem megfelelő takarítás esetén a vállalkozó díjából egyszerűen le lehet vonni, nem megfelelő teljesítés címen. És van még egy nagyon fontos előny: így van felelőse a takarításnak.
A költségek felülvizsgálva a takarító cégtől vásárolt szolgáltatás sokkal  olcsóbbnak bizonyult  a saját állománnyal történő takarítással szemben, nem beszélve a hatékonyság javulásról és az ellenőrizhetőségről.

Mára már ez  természetes szemléletté vált de ehhez el kellet telni húsz évnek.

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply