Ön hallott-e már a törlőkendők színkód szerinti használatáról a takarítás során és annak fontosságáról?

Közvélemény kutatásunkon tettük fel ezt a kérdést. A válaszadók 52%-a mondta hogy igen és 48%-a hogy nem.

Ez az eredmény meglepett, bevallom őszintén rosszabbra számítottam. (kíváncsi lennék ennek  a kérdésnek az eredményére a takarítócégek körében.)   Alapvetően négy színkódot alkalmazunk a takarító iparágban, a területek, felületek takarításának megkülönböztetésére. Miért fontos megkülönböztetni a  területeket? Azért hogy a takarító ne azzal a kendővel törölje le az asztalunkat, telefonunkat amelyikkel a WC-t törölte….. Jobb esetben erről nem is tudunk, de azért furcsa érzés belegondolni ugye? Ezért használunk színkódolást.
Általánosságban  kék kendőt kék kis vödörrel a bútorokhoz, berendezési tárgyak takarításához használjuk.  Zöld kendővel zöld vödörrel a konyhában végzünk takarítást. Sárga kendőt, sárga vödörrel a mosdó helyiségben, fürdőben alkalmazunk. Piros kendőt piros vödörrel a WC-khez, piszoárokhoz használunk.

Tiszta terek takarításánál (pl: gyógyszeripar) nem csak a kendőket különítjük el területek szerint  színkódolással , hanem az eszközöket is, felmosó vödör, mop, moptartó, tisztítószer flakonok stb. sőt adott esetben  a dolgozó ugyanabban a munkaruhájával sem mehet át területi egységek között.

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás to “Ön hallott-e már a törlőkendők színkód szerinti használatáról a takarítás során és annak fontosságáról?”

  • Nagyon nehéz sajnos megértetni a dolgozókkal, hogy miért is fontos a színkódok alkalmazása. Tisztelet a kivételnek, sajnos csak addig tart az akarat, amíg a “főnök látja”.
    De egyébként hasznos kis írás, ki is nyomtattam. 🙂

  • Köszönöm hozzászólását! Valóban nem könnyű elérni náluk, hogy mindig helyesen alkalmazzák a törlőkendők színkódját, de rendszeres oktatással talán el lehet érni.

Leave a Reply