Nem is gondolnánk milyen helyreállíthatatlan károkat okozhatnak a takarítók!

Tutanhamon híres temetkezési maszkból takarítás közben letört egy darab ezen a héten, és vissza kellett ragasztani azt.

tutanhamon-halotti-maszk

Tutanhamon híres temetkezési maszkból takarítás közben letört egy darab ezen a héten, és vissza kellett ragasztani azt.

Az egyiptomi királyi családok talán legnagyobbikának, a 18. dinasztiának fáraója volt akinek a nyughelyét 1922-ben Howard Carter és George Herbert fedezte fel. A 3300 éves temetkezési maszkot a kairói Egyiptomi Múzeumban állították ki ahol népszerű turisztikai attrakciónak számít.

Azonban a dolgok igen szerencsétlen fordulatot vettek ezen a héten, amikor a maszk szakállát véletlenül letörték a rutinszerűnek számító tisztítás során. A takarítók egyik tagja megkísérelte, hogy meg javítja és visszaragasztotta a szakállat egy olcsó hagyományos ragasztóval.

A dolgok rosszról még rosszabbra fordultak, amikor a ragasztó megszáradt a maszk felszínén, és az egyik kolléga karcolásokat ejtett rajta, miközben megpróbálta lekaparni egy spatula segítségével.

"Sajnos, ő egy olyan anyagot használt, ami visszafordíthatatlan kárt okozott és egyértelműen nem volt megfelelő, hogy Tutanhamon arany maszkján alkalmazzák," mondta az egyik restaurátor.

Tanulság: nagyon meg kell nézni hogy milyen takarító céget, milyen takarító személyzetet választ a megrendelő, hiszen a takarító olyan területeken is mozog ahol sok esetben senki más!!!

 

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!