Milyen gyakorisággal takaríttassunk a munkahelyet és az irodát?

A munkahely takarításánál annak gyakorisága, elsősorban az ott dolgozók létszámától és a végzett tevékenységtől függ. A jogszabály a következőket írja elő.

Milyen gyakran takaríttasak

A munkahely takarításánál a gyakoriság elsősorban az ott dolgozók létszámától és a végzett tevékenységtől függ.

A jogszabály a következőket írja elő:

3/22. (II.8.) SzCsM.EüM együttes rendelet, a munkahelyek munkavédelmi követelményeik minimális szintjéről.

2.§ (5) A munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és berendezéseket a higiénéskövetelményeknek megfelelőenrendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ennek keretében gondoskodnia kell

b) a zárt téri munkahelyek rendszeres, a használatnak megfelelő gyakoriságban történő takarításáról, illetve azon munkahelyeken, ahol a munkavállaló veszélyes anyaggal, készítménnyel kerülhet érintkezésbe, műszakonként legalább egyszeri takarításról. Azokon a munkahelyeken, ahol a veszélyes anyagok, készítmények pora szennyezheti a munkakörnyezetet és ezzel a munkavállaló érintkezésbe kerülhet, a takarítást oly módon kell elvégezni, hogy e művelet ne legyen újabb veszély forrása.

A takarítás gyakoriságának megválasztásánál figyelembe kell venni mind komfort érzetben, mind egészségügyi szempontból hogy, hány fő használja a WC, mosdó, öltöző, közösségi helyiségeket, milyen gyakorisággal, egy vagy több műszakban. A gyakoriságot úgy kell megválasztani, hogy egy esetleges szúrópróba alkalmával történő ANTSZ ellenőrzéskor talált pillanatnyi állapot alapján dönti el az ellenőr, hogy elfogadható, vagy sem a tisztasági szint. Ha nem megfelelő a higiéniai állapot akkor az is bekövetkezhet, hogy bezárják a létesítményt.

Az irodákban a szőnyegpadló nem megfelelő gyakorisággal történő porszívózása miatt elszaporodhatnak a poratkák és kórokozók a szőnyegben, mely az ott dolgozók egészségi állapotára rossz hatást gyakorol, allergiás reakciókat válthat ki, és megnövelhetik a betegállományban töltött napok számát.

A bejárati ajtók a legforgalmasabb területei az épületnek, a leterheltség miatt nem szabad, hogy elhanyagolt állapotot tükrözzenek a vendégek, látogatók számára, továbbá az ott dolgozók komfort érzetét és munkakedvét is befolyásolja.

Tehát a takarítás gyakoriságát úgy kell megválasztani, hogy kielégítő egészségügyi és közérzeti tisztaságot tudjon biztosítani az ott dolgozók és az érkező vendégek számára, és ezt az állapotot az ellenőrök egy hatósági ellenőrzés alkalmával kielégítőnek értékeljék.

Kérésével forduljon bizalommal a szakértőhöz…

 

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!