Linóleum – pvc takartása

Padlótisztítás, felületkezelés  A linóleum és  PVC ugyanaz?

A válasz: NEM! Gyakran találkozunk azzal a tévhittel hogy a linóleum és a PVC ugyanazt jelenti.  Pedig teljesen más padlóról van szó, még ha első ránézésre nem is lehet könnyen  megkülönböztetni.  A PVC (Poly-Vinyl-Clorid) mint a neve is utal rá műanyag burkolat, míg a linóleum parafa és lenolaj keverékéből álló természetes anyag. ( a linóleum szó a len és az olaj szó latin megfelelőjéből lett összerakva: linum és oleum, vagyis linóleum.) Számtalan előnye miatt egyre több helyen választják a linóleum burkolatot, pl. „zöld” burkolat, antibakteriális, antisztatikus, a PVC-vel szemben nehezen éghető és nem gyúlékony, tűz esetén nem szabadulnak fel mérges gázok.

Takarításkor nagyon fontos tudni hogy PVC vagy linóleum burkolatot takarítunk mert más tisztítószereket és felületkezeléseket kell alkalmazni  linóleum esetén, különben könnyen tönkre lehet tenni a padlót!

Annak megállapítása hogy a padlóburkolat PVC vagy Linóleum rendkívül  egyszerűen és gyorsan elvégezhető, melyet egy takarítócégnek tudnia kell!

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

3 hozzászólás to “Linóleum – pvc takartása”

 • Dormán József:

  Kedves Zoltán!

  A linóleum főbb összetevői:
  lenmagolaj, faliszt, parafaőrlemény, fenyőgyanta, mészkőörlemény és színezők.

  Üdvözlettel: Dormán József

 • Kedves József!

  Így van, így majdnem pontos a felsorolás azzal a kiegészítéssel hogy hordozóanyagként vékonyabb rétegvastagság esetén jutaszövetet, vastagabb rétegvastagság esetén üvegszövetet alkalmaznak.
  Ennek az írásnak általános tájékoztatás volt a célja, de igazad van így pontos a meghatározás.

 • […] A lúgos pH értékű vegyszerek alapvetően a zsíros, olajos jellegű szennyeződéseket oldják. Az erősen lúgos pH értékű tisztítószerek roncsolhatják a  lúg érzékeny felületeket mint pl. linóleum, marmóleum, szőnyeg stb. A linóleum és a PVC ugyanaz? Erről itt olvashat korábbi bejegyzést… […]

Leave a Reply