Koronavírus elleni védekezés

Mivel az influenzavírusokhoz hasonlóan egy cseppfertőzéssel terjedő betegséggel van dolgunk, a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen.

Hogyan tudjuk megelőzni a fertőzést?

Annak ellenére, hogy a terápiára vonatkozó kísérletek, vizsgálatok, illetve a vakcinafejlesztési kísérletek is gyors ütemben elindultak, jelenleg hatékony antivirális kezelés és oltóanyag nem áll rendelkezésre a vírus ellen.

Mivel az influenzavírusokhoz hasonlóan egy cseppfertőzéssel terjedő betegséggel van dolgunk, a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. Gyakori kézmosás, fertőtlenítő takarítás, (kilincsek, korlátok, fogantyúk, berendezési tárgyak, stb.) zsebkendőbe (nem tenyérbe) tüsszentés, arcunk érintésének kerülése és (tényleges járványügyi helyzet esetén) akár szájmaszk viselése – mindezekkel jó eséllyel elkerülhetjük a fertőzést.

Kézfertőtlenítőket itt tud beszerezni..

Természetesen a legfontosabb az, hogy ha betegnek érezzük magunkat, azonnal jelentkezzünk orvosi ellátásra, főleg, ha a betegség kezdetét megelőző 14 napban a fertőzéssel érintett területeken jártunk, vagy érintkeztünk olyan (esetleg már beteg) személlyel, aki szintén ilyen területről érkezett. Ha valóban tényleges, komoly járványügyi helyzet alakulna ki, mindenképpen kerülni kell a tömeget, minimalizálni a mozgást, utazást. A szabályok betartása, a szakszerű orvosi ellátás mihamarabbi megkezdése nemcsak a saját, de a közösségünk érdeke is. Egy tényleges, komoly járványügyi helyzetben minden esetben követni kell a járványügyi hatóságok utasításait, hiszen ők rendelkeznek átfogó ismeretekkel.

Figyelmeztetés! Az alábbi szöveg nem hatósági vagy orvosi tájékoztatás, nem is a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása, hanem egy ismeretterjesztő írás arról, mit tud a tudomány most – 2020. január 31-én – az új vírusról és a járványról.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia Eredeti cikk itt érhető el..

Hozzászólások

Pintér Zoltán
2020. február 25. 8:12
Igen ezt mondta, nyilván öniróniával.
makutsi
2020. február 25. 2:16
a tenyerem izzadt, a térdem remegett ????????????????

Szóljon hozzá!