Kevés a takarító, 6000 betöltetlen takarítói állás van jelenleg!

Jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon, írta a Népszabadság. Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke szerint.

Jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon, írta a Népszabadság. Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke szerint "a legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van". A második helyen a vagyonőrök állnak.

A takarítás 2004 óta szakma Magyarországon. Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván. A munkaerőhiány egyik oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehéz bejutni a városi munkahelyekre.

"Tapasztalataink szerint főleg a nagyobb vállalatok csábítanak el sok takarítót, de korántsem csak a multik" - mondta Paár, aki szerint jóval többet kereshetnek a gyártósoron nyolc óra alatt, mint takarítással, így aki kész és képes váltani, jelentkezik.

A Matisz elnöke szerint sok képzett takarító vállal külföldön munkát. Több a pénz, nagyobb a megbecsültség - itthon épp ellenkezőleg. Leépítéskor a takarítók az első között vannak, aztán jönnek a vagyonőrök, a recepciósok és a többiek.
 

Bár az is tény - állítja Paár Zoltán -, hogy sok intézmény ma már épp azért nem vesz fel takarítókat, mert az intézmények tisztán tartása köz-foglalkoztatottakkal olcsóbban megoldható.

 

Fotó: Kollányi Péter / MTI

Forrás: Index.hu

 

 

 

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!