Hogyan kerülje el a "golyóscsapágy-hatást" padlón takarítással?

A fokozott és kellő frekvenciájú takarítási gyakoriságnak sok esetben döntő szerepe van a csúszásmentesség biztosításában a padlón. A túl sima, csúszós padlófelületek jelentős kockázatot jelenthetnek az épületekben, balesetekhez és sérülésekhez vezethetnek.

A fokozott és kellő frekvenciájú takarítási gyakoriságnak sok esetben döntő szerepe van a csúszásmentesség biztosításában a padlón. A túl sima, csúszós padlófelületek jelentős kockázatot jelenthetnek az épületekben, balesetekhez és sérülésekhez vezethetnek.

Egy közelmúltbéli eset rávilágított a megfelelő karbantartás fontosságára, amikor is egy terméskőből készült padlót túlságosan simának és csúszósnak ítéltek meg, ami a felújítás során annak eltávolítását tette volna szükségessé.
Ez a költséges döntés arra ösztönözte az üzemeltetőket, hogy vizsgálják meg, lehet-e a padló csúszásmentességét szakmailag felmérni mielőtt azt teljesen lecserélnék.

A csúszási együttható mérése, a DIN EN 16165 szabvány szerint, kulcsszerepet játszik a padló biztonságának értékelésében. Ez a szabvány jelentős frissítéseket foglal magában, amelyek szigorúbb tesztelést biztosítanak, így jelentős biztonsági előnyöket nyújtanak a felhasználóknak és az ingatlankezelőknek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a csúszási együtthatók mérése önmagában nem adhat osztályba sorolást a padlóbevonatoknak a csúszásmentesség tekintetében, amelyet az ASR A1,5/1,2 előírások írnak elő. Egy padlóburkolat alkalmasságát kizárólag a DIN 51130 szerinti ferde sík tesztelésével lehet megítélni.


A csúszási együttható mértéke µ 0,39

A csúszási együttható mérésénél a súrlódó felületek egymáshoz képest mozognak. A csúszási együttható µ, egy dimenzió nélküli mérőszám, amely az érintkező testek közötti súrlódási erő és a nyomóerő arányát jellemzi.

Ebben az esetben a mérőeszközt a DIN előírásoknak megfelelően készítették elő a mérésre, és a mérőtalpakat előre meghatározott csiszolópapíron egy úgynevezett tisztítófutással tisztították meg.

A csúszósúrlódási együtthatót µ 0,39 átlagos értékkel határozták meg, ami a csúszásveszély értékelési koncepciója szerint már elfogadhatónak tekinthető, de hangsúlyozva, hogy esetlegesen szükség lehet különleges intézkedésekre.

Mivel a padló általános tisztasági állapota első ránézésre takarításra szorult, ezért egy megfelelő mintaterületet hoztak létre, és ezt követően egy referenciamérést végeztek. A feltakarított terméskő lapon végzett ismételt mérés a csúszási, súrlódási együtthatót, µ 0,61 értéket eredményezett, ami azt jelenti, hogy a padló korlátozás nélkül "üzemképesnek" minősül. Ezt követően csak a takarítást követően felületeken végeztek méréseket, és minden területen eltűntek a problémák.

Ennek ellenére a felújítási munkálatok után – és jobb esetben már előtte is – a takarítást az adott körülményekhez kell igazítani. A takarítási technológiát és gyakoriságot a használat és a felhasználói szokásokhoz kell igazítani, hogy megelőzzék a baleseteket, mint például esések, csúszások vagy megbotlások.

Úgynevezett elcsúszásos balesetek a statisztikák szerint az objektumokban bekövetkező sérülések leggyakoribb okai. Ezek során az emberek különösen azokon a felületeken csúsznak meg, amelyek szennyeződésekkel borított felületek. Ennek oka egy úgynevezett golyóscsapágy-hatás (az apró szennyeződések úgy viselkednek mitha sok golyóscsapágy lenne a padlón) ami jelentősen csökkenti a csúszásbiztonságot, növeli a csúszásveszélyt.
A helytelen lábbeli vagy a figyelmetlenség tovább növeli a veszélyt.

A megfelelő gyakoriságú és technológiájú takarítás azonban megakadályozza a golyóscsapágy-hatást.

 

Forrás...

Hozzászólások

Szóljon hozzá!