Hiányszakma a takarítás! A TV2 Mokkában ez volt a téma.

A jelenlegi állapoton változtatni kell, különben nem lesz aki kitakarítsa az iskolákat, kórházakat, irodákat, stb.

Korábbi bejegyzésben közzétett sajtóhír kapcsán kérdezték a véleményem a fenti videóban.

 

Ma, minimálbér javadalmazásáért nem lehet takarító munkatársat találni. A társadalmi megbecsülés hiánya sem csábítja a munkavállalókat takarítónak. Ezt tudomásul kell vennie a megrendelői oldalnak, nem lehet áron aluli vállalással szolgáltatási szerződést kötni, mert az csak folyamatos problémákat hoz a takarítási szolgáltatás során.

Ma már a takarítás egy önálló szakma, képzésekkel, szakmai érdek-képviselettel, szakértőkkel, kiváló szakemberekkel, takarító cégekkel.

A jelenlegi állapoton változtatni kell, különben nem lesz aki kitakarítsa az iskolákat, kórházakat, irodákat, stb.

 Néhány hozzászólás facebookon a témában:

"50-60 ezer forintért nem csodálom, hogy senki nem akarja eltakarítani más mocskát!

"Nem lenne hiány ha korrektül fizetnék"

"Fizessék meg őket, mindjárt lesz takarító!"

"Ha adnak érte annyit, mint Angliában, nem fog itthon hiányszakma lenni ."

 

 

Hozzászólások

Pintér Zoltán
2016. október 24. 9:54
Kedves Zsolt! Köszönjük szépen hozzászólását, elismerését és biztatását! Sokan és sokat dolgozunk azon, hogy szakmai, anyagi és erkölcsi elismerést vívjunk ki a tisztítás-technológiai szakmának.
Kovács Zsotza Zsolt
2016. október 23. 17:35
Tetszett, és igen hasznos volt! Sokan,-szakmabeli kollégák- sem tekintik a tisztaság-technológiát szakmának, hivatásnak meg pláne nem, inkább szívatásnak. Belekerültek -jobb híjján- a szakmában, és csinálják, mert valamit dolgozni kell. Pedig a takarításban van érték, szépség, technika, és fejlődés! Én sem készültem takarítónak, de 2005 óta szolgálom a higiéniát. Nem bántam meg, hogy erre a pályára léptem! Nem értek egyet frusztrált kollégáimmal végső soron, de nem kevés igazság van abban, hogy sok takarító keserű,csalódott, nem látja biztatónak a jövőt és nem szívesen csinálja a munkáját. Amíg nem kényszeríti törvény a megbízókat,és a takarító vállalkozókat tiszteséges, vállalható szerződésekre,amely által meg tud élni a Takarító - nem nagypolgári, de nem is hajléktalan-mélyszegény módon, és a Vállalkozó tud korrekt hasznot szerezni,-és lépést tartani a tisztítás-technológia fejlődésével: mind a tudás (képzések,tréningek), mind a technika területein. Tisztelem Pintér Zoltán,Ritz Tibor,Paár Zoltán, a MATISZ, és mindenki munkáját,akik a takarítás megbecsüléséért, a szakma erkölcsi-anyagi felemelkedéséért küzdenek. Önök nem a korlátokat látják, hanem a lehetőségeket, és a célt is. Kívánok nagyon sok kitartást, erőt, hogy ne Adják fel ezt a szolgálatukat, és kívánok még Önöknek-mindannyiunknak, a szakmának- megújulást, és sok sikert! Tisztelettel: Kovács Zsolt

Szóljon hozzá!