Hangos blog

 

Egy újítást vezetek be a takarítás - tisztítás - szőnyegtisztítás blogban. A jövőben a blogbejegyzéseket meg is hallgathatja, itt az oldalon. A korábbi bejegyzéseket is folyamatosan fel fogom mondani és elérhetővé teszem. Kísérletként hallgassa meg ezt a rövid bejegyzést a lejátszó indításával. Szívesen veszem hozzászólását, véleményét itt, vagy facebook oldalunkon.

Hallgassa meg ezt a bejegyzést:

Hallgassa meg ezt a bejegyzés

Hozzászólások

Pintér Zoltán
2020. június 8. 9:17
A jelenlegi szabályozás szerint igen, végezhet szakképesítés nélkül takarítói tevékenységet. A vállalkozói engedély kiváltásakor be kell jelölni ezt a tevékenységet (is) és végezheti.
Csilla
2020. június 5. 15:51
KATA Egyéni vállalkozóként végezhetek- e takarítói tevékenységet okj szakképzettség nélkül 2020-21 ben vagy már ez is kötött a papírhoz? Hol találok erről írott jogszabályt? Köszönöm válaszát!
Pintér Zoltán
2020. május 26. 16:04
Üdvözlöm! Köteles elfogadni, de ezért törvény szerint alanyi jogon nem jár szakmunkás bér, de adható. Munkáltató döntése.
Éva
2020. május 26. 13:48
Üdvözlöm szeretném megkerdezni hogy OKJ bizonyítványok van köteles e a munkaado elfogadni
Pintér Zoltán
2018. február 22. 11:00
Ebben sajnos nem tudok segíteni.
Tímea
2018. február 19. 19:53
Vállalkozás tevékenységi köre: ide akkor beírt három hogy takaritás, kert gondozás? Most töltöm ki a vàllalkozóvá válás támogatáshoz való dokumentumokat. És oda hogy szemèlyes közreműködés módja? Egyenlőre csak én fogok dolgozni , nem lesz alkalmazott.
Pintér Zoltán
2018. február 19. 19:08
Igen! De ha van szakirányú végzettsége, az csak előnyt jelent.
Tímea
2018. február 19. 17:02
Egyéni vállalkozóként takaríthatok családi házaknál?
Horváth-Ódry Csongor
2018. február 3. 15:52
Kedves Pintér Zoltán! Ha gondolja szìvessen tudok segíteni mivel úgy érzem megtaláltam a világ legnagyobb jobb tisztító szereit, jelenleg csak nekem van ilyen Magyarországon. Ráadásul Bio nem jelölés kötelessek EU CE tanúsítvánnyal rendelkeznek. Válaszát köszönöm. Tisztelt: Horvát-Ódry Csongor
Pintér Zoltán
2018. február 2. 19:14
Kedves Csongor! Az említett tevékenység ellátáshoz javasolt a az OKJ-s tisztítás-technológiai szakmunkás képesítés. Jelenleg nem feltétele az OKJ-s képzettség megléte, hogy valaki gépesített szőnyegmosót működtessen, azonban a hitelesség és szakmaiság megítélésénél előnyt jelenthet az ügyfelek szemében.
Horváth-Ódry Csongor
2018. február 2. 18:27
Tisztelt Pintér Zoltán! Kérdésem az lenne ha valaki szeretne szőnyeg és kárpittisztításal foglalkozni telephely szintén ahol gépesített szőnyegmosó működne akkor az köthető e OKJ-s képzéshez, ha igen akkor mekyikhez? Előre is köszönöm válaszát! Vagy ez is végezhető esetleg ha valaki részt vesz mondjuk tréningen és erről kap papírt is.
Pintér Zoltán
2015. február 25. 20:56
Kedves Mónika! Még mindig az a helyzet hogy nem kell tisztítás-technológiai végzettséggel rendelkezni ahhoz hogy valaki ebben a szakmában szolgáltatást végezhessen. Azonban a megrendelők kiköthetik (és ezt meg is teszik számtalan esetben) hogy csak olyan vállalkozással hajlandóak szerződni ahol a dolgozók egy része, (pl: 10-20%-a) rendelkezik szakképesítéssel. Elindultak az egyeztetések a tisztítás-technológiai mester képzés/vizsgáztatás irányába, (vélhetően ez végéig meg is valósul) mely szintén államilag, a kamara által elismert képesítés lesz. Azonban hogy valaki mester vizsgát tehessen, szakmunkás képzettség, 3-5 év gyakorlat (stb.) szükséges. Ennek igazán akkor lesz jelentősége ha élesedik a versenyhelyzet, és megjelennek a piacon tisztítás-technológiai mesterek. Ez mindenképpen versenyelőnyt fog jelenteni annak aki mester, és akkor már nem árversennyel kell versenyelőnyre szert tennie, hanem a szakmaisága lesz a védjegye, melyet meg is fizet a megrendelő. Pont ma mesélte egy hölgy ismerősöm hogy egy idegen városban járt, és idő hiányában kénytelen volt ott fodrászhoz menni. Mivel nem volt ismerős ezért két fodrász üzlet közül azt választotta ahol ki volt írva hogy "mester".
Mészáros Mónika
2015. február 25. 13:45
Tisztelt Pintér Zoltán! Amennyiben én jelenleg is egyéni vállalkozó vagyok (szintén szolgáltatóipar) sem nekem, sem az alkalmazottamnak nem kell elvégeznie a tisztítás technológiai tanfolyamot a működéshez? Köszönöm: Mészáros Mónika
Pintér Zoltán
2013. július 8. 9:05
Nem kötelező az OKJ-s végzettség a gondnoknak. Sőt ha takarító vállalkozásba kezd valaki, annak sem kötelező az OKJ képesítés megléte?! Csupán előnyt jelenthet ha a megbízó látja hogy van képesítése, de a törvény nem írja elő. Németországban a gondnokok, közös képviselők el szoktam menni tanfolyamokra, hiszen ha a takarítással kárt okoznak a felületeken, nagyon keményen felelősségre vonják őket. Ezért inkább képzik magukat. Jelenleg itt tartunk, de legalább a lehetőség adott.
dr.Varga István
2013. július 7. 18:48
Érdeklődni szeretnék, hogy a társasházakban a takarítónak, gondnoknak kötelező-e okj-s végzettség, ha igen milyen számon és mikortól? A választ előre is köszönöm!!
Pintér Zoltán
2013. március 26. 16:31
Igen ez egy érdekes helyzet. A takarítás (most már Tisztítás-technológia) önmagában képzettséget nem igénylő tevékenységként van nyilvántartva. Tehát nem kérheti semelyik szakhatóság az OKJ végzettséget, és annak hiányában nem is szankcionálhat. Viszont nagyon sok cég és intézmény már a pályázatai kiírásaiban kiköti hogy legalább a területvezetők/csoportvezetők rendelkezzenek képesítéssel, hiszen akkor látja biztosítva a megfelelő színvonalú takarítási szolgáltatást, ha az a cég szakképzett munkatársakkal dolgozik.
DJS
2013. március 26. 0:52
Nagyon érdekes poszt, de számomra nem világos, hogy ez a szakképzettség mennyire kötelező. Lehet-e például valaki takarító OKJ-s papír nélkül is? Vagy ilyenkor már büntet a NAV? És vállalhat-e valaki bejárónői munkát, ha nincs ilyen képzettsége?

Szóljon hozzá!