Gőztisztítás a borászatokban

Sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és olcsóbb eljárás és a legfontosabb, hogy vegyszermentes, vagyis természetes!

 

Olaszországban rengeteg szőlőültetvényt találunk, melynek eredménye a sok finom és könnyű olasz bor. A szintén olaszországi TECHNOVAP gőztisztító gyártó 12 évvel ezelőtt kidolgozta a BACCHUS & BARRIQUE szabadalmaztatott rendszert, melynek köszönhetően a borászatok tisztábbá, a borok finomabbá válnak a 100 %-ban természetes gőztisztító eljárásnak köszönhetően.

Kezdetekben a hordók külső takarítására és a pincék tisztításához alkalmazták a gőztisztítást, majd továbbfejlesztették és már alkalmazható a palackozó sorok, valamint a barrique hordók belső tisztítására, fertőtlenítése. A gőztisztítás innovatív 100%-ban természetes eljárás, nem szükséges vegyszereket alkalmazni, illetve nem szabadulnak fel káros gázok, (a kénezéssel szemben) így zárt térben is alkalmazható. Egy eszközzel a hordók belseje két lépcsőben takarítható: A hordó felső nyílásába behelyezzük a tisztító szárat, mely a hordó alján támaszkodik (ez a hordó legalacsonyabb pontja), majd a forró magasnyomású vízzel minden irányba a forgó fej segítségével a hordó minden szegletét kimossuk. Ezt követően a hordó aljából visszaszívatjuk a szennyezett vizet. Majd pedig elárasztjuk a hordót gőzzel. Természetesen a vizes tisztítás előtt is lehet gőzt alkalmazni, ha a szennyeződés borkő stb, túlságosan lerakódott. A mechanikai hatást magas nyomású vízsugár (150 bar) biztosítja, míg a fertőtlenítést a gőz ( 10 bar 180 C fok).

Sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és olcsóbb eljárás és a legfontosabb, hogy vegyszermentes, vagyis természetes!

Ma már a magyar borászatok közül is egyre többen ismerték fel a gőztisztítás előnyeit és alkalmazzák is. E héten került megrendezésre a szőlészeti borászati kiállítás Budapesten, melyen találkozhattunk a TECHNOVAP rendszerével.

Hozzászólások

Szóljon hozzá!