Gőztisztítás a borászatok takarításában.

Olaszországban rengeteg szőlő ültetvényt találunk, melynek eredménye a sok finom könnyű olasz bor.  A szintén olaszországi TECHNOVAP gőztisztító gyártó 12 évvel ezelőtt  kidolgozta BACCHUS & BARRIQUE szabadalmaztatott rendszert melynek köszönhetően a borászatok tisztábbá, a borok finomabbá válnak a 100 %-ban természetes gőztisztító eljárásnak köszönhetően.   Kezdetekben a hordók külső takarítására és a pincék tisztításához alkalmazták a gőztisztítást, majd továbbfejlesztették és már alkalmazható a palackozó sorok, valamint a barrique hordók belső  tisztítására, fertőtlenítése. A gőztisztítás innovatív 100%-ban természetes eljárás, nem szükséges vegyszereket alkalmazni, illetve nem szabadulnak fel káros gázok, (a kénezéssel szemben) így zárt térben is alkalmazható. Egy eszközzel a hordók belseje két lépcsőben  takarítható:  A hordó felső nyílásába behelyezzük a tisztító szárat, mely a hordó alján támaszkodik (ez a hordó legalacsonyabb pontja),  majd a forró magasnyomású vízzel minden irányba fogó fejjel a hordó minden szeglet kimossuk. Ezt követően a hordó aljából visszaszívatjuk a szennyezett vizet. Majd pedig elárasztjuk a hordót gőzzel. Természetesen a vizes tisztítás előtt is lehet  gőzt alkalmazni, ha a szennyeződés borkő stb, túlságosan lerakódott.  A mechanikai hatást magas nyomású vízsugár (150 bar) biztosítja, míg a fertőtlenítést a gőz ( 10 bar 180 C fok)
Sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és olcsóbb eljárás és a legfontosabb hogy vegyszermentes, vagyis természetes!
Ma már a Magyar borászatok közül is egyre többen ismerték fel a gőztisztítás előnyeit és alkalmazzák is. E héten került megrendezésre a szőlészeti borászati kiállítás Budapesten melyen találkozhattunk a TECHNOVAP rendszerével.

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply