Egy boldog takarító

Afrika a világon az egyetlen hely, ahol a legváratlanabb pillanatban is előfordulhat, hogy valaki, akivel azelőtt nem találkoztál, úgy szólít meg: „Boss!” (Főnök!)

Egy johannesburgi shopping mall (az itteni „pláza” neve) mosdójában találkoztam tegnap este Igorral, a takarítóval. Ő a padlót súrolta, én éppen fogat mostam, és közben feltűnt, milyen örömmel végzi a munkáját. Még fütyörészett is.

”How are you today?” - kérdeztem tőle. (Hogy vagy?)

„Hey Boss! I am as happy as a fish can be in the lake.” (Főnök! Olyan boldog vagyok, amilyen csak egy hal lehet a tóban.)

Ejha! Ilyen választ sem hallottam még. Beszédbe elegyedtünk. Bevallottam, hogy nem sok vécépucolóval találkoztam ez idáig, aki munka közben fütyörészett volna.

„Miért ne lennék boldog?” - felelte nevetve. „Van egy csodálatos feleségem, két gyönyörű gyermekem és van munkám, amiben a legjobb vagyok az egész mall-ban…”

„Ennyi elég lenne a boldogsághoz?” kérdeztem, és Igor válaszát hallva újra rádöbbentem: soha nem szabad valakit megítélnünk az első látásra.

Afrikában az is előfordulhat, hogy éppen egy nyilvános vécében hoz össze a sors egy (nem) mindennapi filozófussal…

„Mi kell több a boldogsághoz? Az emberek eltöltik az életüket a rohanással, kapkodással, mintha egy olyan versenyben vennének részt, hogy Ki tud több dolgot elintézni egy nap alatt? Én itt nagyon sok emberrel találkozom nap, mint nap, akik moziba jönnek, bevásárolni jönnek, szórakozni jönnek az éttermekbe. És egy kezemen meg tudom számolni, hány emberre emlékszem az elmúlt héten, aki elégedettnek tűnt! Pedig volt, akinek a cipője többe kerül, mint az én egész havi fizetésem.”

„Mennyit keresel egy hónapban, ha nem bánod, hogy megkérdezem?”

„2.300 randet” (59.000 Ft)

„És ebből meg tudsz élni a családoddal?”

„Nehezen. De a hétvégén még vállalok takarítást magánházaknál is, azzal együtt már igen. De épp ez a lényeg: nem az a baj, ha keveset keresel, hanem ha azt gondolod, hogy ha többet keresnél, akkor boldogabb lennél. Ez egy nagy ámítás! A boldogság nem a pénztől függ, ami minden hónapban a számládra kerül. A boldogság titka, hogy elégedett tudsz lenni úgy is, hogy még NEM érted el a céljaidat, de tudod, hogy egyszer el fogod.”

 

 

„Mitől függ a boldogság?”

„A boldogság titka három lépésben rejlik. Először is, és ez a legfontosabb, a család, és hogy olyan emberek vegyenek körül, akiket szeretsz, és akik téged is szeretnek. A másik, hogy akármilyen munkát is végezz, örömödet leld benne! És közben törekedj arra, hogy a legjobb legyél abban, amit csinálsz. Nálam senki nem tudja jobban kitakarítani a mosdókat, és büszke vagyok, hogy az én mosdóimra két év alatt még soha nem volt panasz. Olyan nincs, hogy nálam elfogy a szappan vagy a vécépapír, nálam mindig fényes a padló. A harmadik, hogy legyen egy álmod, amiért hajlandó vagy küzdeni, ami miatt alig várod, hogy reggel legyen, és nekifoghass a megvalósításnak.”

„Mi a te álmod, Igor?”

„Egy saját takarító céget szeretnék.”

Elmagyaráztam neki, hogy van egy blogom (Igor nem tudta, mi az a blog), amit nagyon messzire innen, egy Magyarország nevű helyen olvasnak sok ezren. Megkértem, üzenjen valamit az olvasóimnak, innen Afrikából.

Ezt válaszolta:

„Ezt üzenem az olvasóidnak: Az életben vannak fontos dolgok, és vannak nem olyan fontos dolgok. A boldogság ott kezdődik, hogy az ember felismeri a kettő közötti különbséget! Nincs olyan cél, amit nem tudnak elérni, ha hajlandók megküzdeni érte. De ne tűzzenek ki olyan célt, amelynek az elérése közben rosszkedvűek. És még egy dolog: A hosszú élet titka, hogy vécézés után mindig mossanak kezet! …”

 „I can’t think of a day in Africa when I went to bed at night and I did not think I learned something new that day.”

(Nem emlékszem olyan napra Afrikában, amikor este úgy hajtottam álomra a fejem, hogy aznap ne tanultam volna valami újat.)

Ben Nogradi

www.nogradibence.hu

Hozzászólások

szőnyegtisztítás
2010. március 25. 11:25
Iszonyat jó termékeik vannak. Bárcsak elterjedtebbek lennének...

Szóljon hozzá!