CMS Berlin innovációs verseny kategória győztesei

Purus Innovation Award (PIA, azaz Fenntarthatósági Díj) 2023 díjat a CMS Berlin 2023 nemzetközi takarítási szakvásár részeként adták át hat kategóriában. Kategóriák: nagy gépek, kisgépek (takarítógépek), eszközök, mosdóhigiénia, digitális eszközök és rendszerek, tisztítószerek. Mindegyik innovációban fontos a fenntarthatóság és a klímavédelem, különös tekintettel a CO lábnyomra.

 

A takarító „Nagy gépek” kategóriában a Gausium (Gaussian Robotics) nyert a „Scrubber 50 Pro” – AI által vezérelt padlótisztító robottal, amely többek között a szennyeződésfoltok független észlelésére és eltávolítására képes. Felismeri a padlón a szennyeződés foltokat, és a darabos hulladékot, majd azt eltávolítja. Ha túl nagy a darabos hulladék, és nem tudja eltávolítani, jelzi a kezelőnek. Ez az úgynevezett folttisztítás „fenntartható, innovatív tulajdonságként lenyűgöző” – magyarázta a zsűri. A gyártó szerint a készülék akár négyszeres hatékonyság növekedést ér el. A zsűri tagjait lenyűgözte a hosszú akkumulátor-üzemidő és a beépített víz-újrahasznosító rendszer is, amely állítólag akár 80%-kal is csökkenti az édesvíz-fogyasztást. Mindkettő hosszabb takarítási üzemidőt tesz lehetővé. Ráadásul a hengerkefével vagy tányérkefével ellátott kiegészítőknek köszönhetően a robot még szűk sarkokban is tud takarítani. Hatékonyabbá tudja tenni a taklarító cég munkáját.

A takarító „Kisgépek” kategória győztese a Hako „Scrubmaster B5 ORB 430” lett. A takarítógép nagyon lapos, háromszög alakú tisztítófejjel rendelkezik, amely lehetővé teszi szűk helyeken, például sarkokban vagy akár 120 mm padlómagasságtól magasabb berendezési tárgyak alatti használatot is. „A könnyű kezelhetőség és a nagyon jó ergonómia megkönnyíti a gép irányítását és kezelését” – méltatta a zsűri. A Hako-Scrubmastert „kiváló súrolási technológia, meggyőző, rugalmas és a mobilitás” jellemezi. A takarító cégek könnyedén tudják szállítani a takarítandó területek között. Végül, de nem utolsósorban a súrolófej és az akkumulátora gyorsan cserélhető, valamint a takarítási rugalmassága és a felhasználóbarát kezelése meggyőző volt.

 

 

 

 

A takarító „eszközök” kategória győztese a Vermop, az „Universal One” felmosómop huzattal. A zsűri kiemelte "A Vermop One lehetővé teszi a száraz, nyírkos- és nedves tisztítást egyetlen kis tömegű felmosó moppal." Nagyon jó a szennyeződés felvétele. A felmosó mop higiéniailag érzékeny területekre is alkalmas, még a Twixter rendszerben is. Előnye még az alacsony beszerzési költség és a fenntartható anyaghasználat. Egy épülethez egy fajta mop elegendő minden felülethez. A vízfelvevő mikroszál 75%-ban újrahasznosított anyagból készül.

Az első alkalommal meghirdetett Purus Innovációs Díjat a "mosdóhigiénia" kategóriában a Wepa Professional „BlackSatino GreenGrow” higiéniai papírja kapta. A higiéniai papír megújuló nyersanyagokból készül, ezért a zsűri szerint újrahasznosítható. Konkrétan 50%-ban újrahasznosított papírból áll, a másik 50%-ban a Myscanthus-ból (más néven Kínai virágos nád vagy Japánfű) származik. A Myscanthus egy gyorsan növekvő növény, amely magas biomassza hozamot produkál, és számos felhasználásra alkalmas, beleértve energiaforrásként, építőanyagként vagy csomagolóanyagként

A „Digitális eszközök és rendszerek” kategória díjat a Soobr kapja a „Soobr – Smart Cleaning” tervező eszközével. Ez a platform a PIA zsűri szerint lehetővé teszi a takarítás optimalizált és igényorientált tervezését, és a digitális adatok biztosítják az átláthatóságot. A mesterséges intelligenciával támogatott adatkiértékelésnek köszönhetően a takarítást csak ott végzik el, ahol valóban szükség van rá, vagyis ott ahol használták a területet. Ez lehetővé teszi a takarító cégek számára, hogy reagáljanak például az irodaházak kihasználtságának ingadozásaira. A takarító személyzet egy alkalmazáson keresztül kapja meg a takarítandó területeket, és ott ad visszajelzést a takarítás elvégzéséről.

 

Szintén újdonság a Purus Innovációs Díjban a tisztítószerek kategóriája, amelyben a Dr Schnell "Ecolution Floor Pods" nevű termékét díjazták. A vízben oldódó kapszulák olyan napi tisztító koncentrátumokat tartalmaznak, amely nem csak CO2-t takarít meg, hanem kevesebb csomagolási hulladékot is eredményez, és jelentős raktározási helymegtakarítást tesz lehetővé - indokolta döntését a zsűri. A gyártó szerint az előre gyártott, rendkívül hatékony kapszulák 50%-kal csökkentik a szállítási és tárolási térfogatot, a csomagolási hulladék 90%-kal csökken, a CO2-megtakarítás pedig legalább 44%-os.

 

 

 

Forrás: www.rationell-reinigen.de

 

 

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!