Az emberiség károsanyag kibocsátásának 39%-áért az épületek felelősek.

A globális felmelegedés hatásainak enyhítése érdekében egyre több befektető keresi a nulla karbon kibocsátású befektetési ingatlanokat. És egyre több cég részesíti előnyben az olyan bérelhető területeket, melyek karbon semlegesek.

A föld lakosságának éves, 51 gigatonna károsanyag kibocsájtásból 39%-áért az ingatlanok a felelősek, derül ki a workcloud24 piackutatásából.

A globális felmelegedés hatásainak enyhítése érdekében egyre több befektető keresi a nulla karbon kibocsátású befektetési ingatlanokat. És egyre több cég részesíti előnyben az olyan bérelhető területeket, melyek karbonsemlegesek. Ezért hajlandóak magasabb bérleti díjat is fizetni.

Azonban a kereskedelmi ingatlanok több mint 90%-a nem felel meg az ESG előírásoknak. /Az ESG egy betűszó, amely az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) szavak rövidítését foglalja magában. Míg a környezeti változó a vállalatnak például a hulladékgazdálkodási, káros- anyag-kibocsátási, ökológiai lábnyomát méri, addig a társadalmi faktor a vállalat kapcsolatait sűríti magába (beszállítók, vásárlók, alkalmazottak) és a társadalommal. Idetartozik többek között a munkavédelmi és egészségügyi előírások szabályozása és azok betartása, betartatása is. Végül az irányítási elem a vállalati kultúrát hivatott számszerűsíteni. Forrás.. /

Az ingatlan fejlesztőknek és üzemelőteknek erre az úrra kell térniük, mert egyre nagyobb a tőkepiaci és társadalmi nyomás és elvárás az ingatlanokkal szemben.

Az irodaházak üzemeltetéséhez évente 350kWh/év/m2 működtetési energiára van szükség. Egy m2 hasznos irodaterület építéséhaz pedig 3 500 kWh úgynevezett beágyazott energiára is szükség lehet. Ennek az energiaszüksékletnek az előállítása károsanyag kibocsájtással jár.

Ennek csökkentése érdekében kulcsfontosságú, hogy minél hatékonyabban történjen meg az irodák kihasználtsága. Tehát nem mindegy milyen energiával és technológiával történik az üzemeltetése az irodának és milyen a kihasználtsága. A kihasználtság esetében figyelmemmel kell lenni a home offoce-ra, mert ez a fajta munkavégzés a kutatások szerint már velünk marad.

Itt van szerepe az okos rendszereknek, melyek figyelik az ingatlan használatát, és ennek megfelelően szabályozzák a szükséges energiákat. A takarítási szolgáltatás esetében az okos rendszer figyeli mely irodákat használták és melyeket nem. Így a takarító pontosan tudja mely helyiségekben nem kell takarítani, ezzel is kevesebb vizet, tisztítószert és energiát kell fordtani a takarításra.

Vagy például a mosdók használatát figyeli a rendszer és jelzi a takarítónak ha elért egy bizony számot a mosdót használok létszáma. Nem mindegy a takarítás gyakorisága szempontjából, hogy 30 fő használja a mosodókat 1 óra alatt, vagy 8 óra alatt. Így nincs feleslegesen takarítva az a mosdó amit csak 30-an használnak 8 óra alatt.

Hozzászólások

Szóljon hozzá!