A takarítási iparág helyzete

Idézet az Origo internetes portál Vállalkozói negyed rovatából:

Magyarországon 2009-ben 4,6, tavaly pedig 4,5 százalékkal több - összesen 4422 - takarítással foglalkozó cég működött, mint a megelőző évben - írta a Gazdaság internetes szakportál. A felszámolással érintett vállalkozások száma 2010-ben 13,8 százalékkal 189-re nőtt - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

"Hatalmas lett a konkurencia. Az elmúlt években gombamód nőttek ki a piacon a takarítással foglalkozó cégek. Sokan azonban nem rendelkeznek a szükséges technológiai eszközökkel, megfelelő tapasztalattal, és úgy próbálnak megbízásokat szerezni, hogy lenyomják az árakat - vagy azért mert nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mekkora költséggel jár egy-egy irodaház takarítása az adott pályázatban előírt gépekkel, vagy azért, mert csupán gyorsan referencialevelet akarnak szerezni, hogy annak révén újabb munkákat szerezhessenek"

Tavaly január és december között 32 369-ről 38 151-re nőtt a takarító vállalatok által foglalkoztatottak létszáma. Ennek oka Magyar Dániel szerint az a sok új cég, amelyek vezetői - miután korábban elbocsátották őket valahonnan - így próbálkoznak a megélhetésük biztosításával.

Mindazonáltal jelentős a feketefoglalkoztatás is a takarító cégek körében. "Hiába köti ki egy-egy állami vagy irodaházak, lakóparkok takarítására kiírt pályázat, hogy a munka csak bejelentett alkalmazottakkal végeztethető, amikor az aspiránsok egy része a többiek által ajánlott ár feléért, harmadáért vállalná a munkát, tudható, hogy ez csak két módon lehetséges: vagy nem az előírt és 1-3 millió forintba kerülő takarítógépekkel végzi a teendőket, vagy a dolgozók kapják feketén a pénzüket, és így a vállalkozás megspórolhatja a járulékokat, adókat"

 

 

 

 

Hozzászólások

Szóljon hozzá!