A takarítás világnapja is legyen a vészharangok fülsüketítő kongatása

A világ a vesztébe rohan ha sürgősen nem változik az emberiség pazarló magatartása. A "sok kicsi sokra megy" gondolattal irdatlan mennyiségű természeti erőforrást tudunk megtakarítani. A földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem kölcsön kaptuk az unokáinktól.

Több mint 30 éve (1989) Ausztráliában egy vitorlás versenyen az egyik versenyző Ian Kiernan-t nagyon bosszantotta hogy mennyire sok szemét halmozódott fel az óceán partján. Elhatározta, hogy megszervez egy nagytakarítást a Sydney kikötőben és a környék partszakaszán.

Az ENSZ 1992-ben rendezte meg az első hívatalos takarítási világnapot. Ettől az évtől kezdve minden év szeptember harmadik szombatján kerül megrendelésre az egész világon a Takarítás világnapja. 

"Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!" Ha mindenki tisztán tartaná a saját környezetét az egész világ tiszta lenne.

Tegyünk rendet saját házunkban, gardróbunkban, udvarunkon és a környező utak, utcák mentén.
Tegyünk rendet gondolkodásunkban is és ne csak ezen a napon legyünk környezet tudatosak, hanem egész évben. Ez a nap legyen figyelmeztetés a lassan visszafordíthatatlan globális felmelegedésre. Elérkeztünk arra a pontra, hogy a Föld már nem tud ennyi (7,5 milliárd) embert eltartni, főleg úgy, hogy féktelen a felesleges pazarlás.

"De én úgysem tudok ezen változtatni, kevés vagyok egyedül ehhez" Ez nem igaz!
Ha mindannyian teszünk apró lépéseket, azzal már rengeteget tehetünk. Hadd mondjak példákat. Sokan fogmosás közben is folyatják a vizet. Így elfolyik kb. 2 liter víz. Napi két fomosásal számolva, egy évben 730 liter víz folyik el feleslegesen. Ha csak 1000 ember változtat ezen a szokásán akkor évente 730.000 liter (730 m3) vizet takaríthatnánk meg, ami egy átlagos család 6 évnyi vízfogyasztása!! Döbbenetes számok ugye?

De nagyon sokat tehetünk azzal is a Földünkért, ha például nem használunk műanyag szatyrokat, helyette inkább újrahasznosítható bevásárló táskákat viszünk magunkkal.

Tudatosabb és jobban megtervezett közlekedéssel, autózással is sok károsanyag kibocsátástól óvhatjuk meg Földünket.

Hiszem, a "sok kicsi sokra megy" elvet követve, tömegesen, hihetletlen sokat tehetünk (lásd fenti vízfogyasztási példa) a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Hozzászólások

Szóljon hozzá!