A takarítandó épületeket különböző kategóriák szerint különböztetjük meg, attól függően, hogy milyen szennyeződéseket kell eltávolítani, illetve milyen környezeti és egészségügyi kockázatot jelentenek az ott dolgozó emberekre és a takarító személyzetre nézve. Ennek megfelelően kell a takarítási technológiát (eszközök-gépek, vegyszerek, munka-védő ruházat stb.) a takarító cégnek megválasztania.
Három kategóriába soroljuk a területeket. "A" "B" "C" kategória.
"A" kategória: Ide soroljuk az egészségügyi intézményeket, orvosi rendelőket, kórházakat, a gyógyszeripar és élelmiszer ipar bizonyos egységeit. Ezeken a területeken egészségügyi kockázat áll fenn a mikrobiológiai szennyeződések miatt, ezért nem csak a látható szennyeződéseket kell takarítani, hanem a szabad szemmel nem látható kórokozókat is meg kell szüntetni fertőtlenítő takarítást alkalmazva.
"B" kategória: Ide tartoznak az általános rendeltetésű épületek, ahol sokan megfordulnak, pl: iskolák, bevásárló központok, irodák, bankok. Ezeken a területeken is jelen van az egészségügyi kockázat, de nem olyan mértékben mint az "A" kategóriába felsorolt épületekben. Ezekben az épületekben elsősorban állagmegóvó, és komfort érzet megtartó-növelő takarítást kell végezni. Ebben a kategóriában kisebb mértékben a környezeti kockázat is jelen van.
"C" kategória: Ide soroljuk az ipari területeket, mint pl: üzemek, autószerelő- asztalos műhelyek. Az itt keletkező szennyeződések magasabb környezeti kockázatot jelentenek, továbbá a takarító személyzetre nézve egészségügyi, valamint ezen létesítmények tevékenységéből adódóan baleseti kockázattal is számolni kell.
Az épületek a takarítási szakma szerinti besorolása nem összetévesztendő az irodák kategorizálásával,(ugyanezeket a jelzéseket alkalmazzák), mely a bérlők számára, minőségi és szolgáltatás szerinti besorolást, színvonalat jelent.
Hallgassa meg ezt a bejegyzést:
A takarítandó területek, takarítási szakma szerinti besorolása.
Hozzászólások