A takarítandó területek, takarítási szakma szerinti besorolása.

A takarítandó épületeket, kategória szerint különböztetjük meg, attól függően hogy milyen szennyeződéseket kell eltávolítani, illetve milyen környezeti és egészségügyi kockázatot jelentenek az ott dolgozó emberekre és a takarító személyzetre nézve. Ennek megfelelően kell a takarítási technológiát (eszközök-gépek, vegyszerek, munka-védő ruházat stb.) a takarító cégnek megválasztania.

Három kategóriába soroljuk a területeket.   “A”   “B”   “C” kategória.

“A” kategória: Ide soroljuk az egészségügyi intézményeket, orvosi rendelőket, kórházakat, a gyógyszeripar és élelmiszer ipar bizonyos egységeit. Ezeken a területeken egészségügyi kockázat áll fenn a mikrobiológiai szennyeződések miatt, ezért nem csak a látható szennyeződéseket kell takarítani hanem a szabad szemmel nem látható kórokozókat is meg kell szüntetni fertőtlenítő takarítást alkalmazva.

“B” kategória:  Ide tartoznak az általános rendeltetésű épületek ahol sokan megfordulnak, pl: iskolák, bevásárló központok, irodák, bankok. Ezeken a területeken is jelen van az egészségügyi kockázat, de nem olyan mértékben mint az A kategóriába sorolt épületekben. Ezekben az épületekben elsősorban  állagmegóvó, és komfort érzet megtartó-növelő takarítást kell végezni. Ebben a kategóriában kisebb mértékben a környezeti kockázat is jelen van.

“C” kategória: ide soroljuk az ipari területeket mint pl: üzemek, autószerelő- asztalos műhelyek. Az itt keletkező szennyeződések magasabb környezeti kockázatot jelentenek, továbbá a takarító személyzetre nézve  egészségügyi- valamint ezen létesítmények tevékenységéből adódóan baleseti kockázattal is számolni kell.

Az épületek a takarítási szakma szerinti besorolása nem összetévesztendő az irodák kategorizálásával, (ugyanezeket jelzéseket alkalmazzák)  mely a bérlők számára, minőségi és szolgáltatás szerinti besorolást, színvonalat jelent.

Hallgassa meg ezt a bejegyzést:

A takarítandó területek, takarítási szakma szerinti besorolása.

 

 

Tetszett? Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply