A 2022 évi bruttó 200.000,-Ft-os minimálbér emelésének hatása a takarító cégekre

A kormány 2022 január 01-től megemelte a minimálbért bruttó 200.000,-Ft-ra, a szakmunkás bérminimumot pedig 260.000,-Ft-ra, mely 19%-al növelte meg a foglalkoztatás költségét.

A kormány 2022 január 01-től megemelte a minimálbért bruttó 200.000,-Ft-ra a szakmunkás bérminimumot pedig 260.000,-Ft-ra, mely 19%-al növelte meg a foglalkoztatás költségét.

A megnövekedett többlet költségek kompenzálására a kormány a munkáltatókat terhelő járulékokból összesen 4%-os adókedvezményt léptet életbe.

Vagyis 1,5% szakképzési hozzájárulás eltörlése, 2,5%-os mértékű csökkentése a szociális hozzájárulási adónemnek, így összesen 13% a fizetendő munkáltatói SZOCHO.



A takarító cégek számára ez a béremelkedés így 15%-os mértekben növeli a bérköltségeket. A takarítás vállalási díjának 75-80%-a közvetlen bérköltség (takarítók bére), a fennmaradó 20-25% központi költség, mely szintén tartalmaz bérköltségeket (könyvelés, bérszámfejtés, adminisztráció, szakmai irányítás, stb) melyekre hatással van a törvényben rögzített béremelés.

A takarítási vállalási díjaknak tehát összességében 15%-os mértékben emelkedniük kell, hogy ne váljon veszteségessé a szolgáltatás! Ez jelentős mértékű vállalási díj emelkedést jelent, de ezeket a tényszerű adatokat figyelembe véve, a törvényes foglakoztatást betartva látható, hogy nem extra profit reményében(!), mindenféle nyerészkedési szándéktól vezérelt díjemelés, amit elkérnek a takarító szolgáltatók.

Hozzászólások

Pintér Zoltán
2022. január 25. 14:17
Köszönöm a hozzászólást! Igen, lehet félreérthető a fogalmazás. A vállalási díj 75-80%-a bérköltség, és a fennmaradó 20-25% is tartalmaz némi bérköltséget az Ön által is felsorolt költségek mellet. Teljesen igaza van, ezek a költségek is jelentősen növekedtek ahogy Ön is leírja. Sajnos a megrendelőknél épp elég harc a mostani 19%-os minimálbér emelést érvényesíteni. És az hogy a többi Ön által is felsorolt költség is emelkedett, arról már hallani sem akarnak. Sajnos nem marad más mint a marzs csökkenése egy-egy projekten. Elég elkeserítő de sajnos ez a helyzet.
Galeva
2022. január 24. 15:18
Köszönöm a cikket. Némi torzulást látok az itt bemutatott költségszerkezetben. A cikk állítása szerint a vállalási díj közel 100%-a bérköltség (bér és közterhei) - közvetlen, vagy központi költség formájában. A szolgáltatás jelentős költségtényezői meg sem jelennek ebben a gondolatmenetben: gépek- és eszközök beszerzési ára, vagy amortizációja, tisztítószerek, egyéb felhasznált anyagok jelentősen megnövekedett beszerzési ára (plusz eseti beszerzési nehézségei és ennek anyagi következményei), üzemanyag költségek, fuvar eszközök költsége...stb. -Sokkal komplexebbnek látom egy szolgáltatási portfolió árképzését - ennél fogva a minimálbérek emelésének hatásait is. Bár nem témája ennek a cikknek, de érdemes lenne foglalkozni a beszerzendő anyagok árának emelkedésével és azzal, miként jelenik meg ez a hatás a szolgáltatások árképzésében. Szívesen olvasnám a szakértők véleményét. Üdvözlettel: G.

Szóljon hozzá!