Érdemes spórolni a takarítási szolgáltatáson?

Általánosságban elmondható, hogy minden cégnek az egyik legnagyobb költsége a munkaerő bér költsége.
Egy cég teljesítő képessége ritkán haladja meg a benne dolgozók szellemi képességeit. Egy cégben emberek dolgoznak,  ők működtetik, fejlesztik a szervezetet. Cégeket, gyárakat emberek hoznak létre és működtetnek. Én még nem láttam olyat, hogy felépítenek egy gyárat, majd utána kezdik el kitalálni hogy mit is kellene gyártani,  kiket vegyenek fel vezetőknek, dolgozóknak.
Ha igaz, hogy cégeket emberek hoznak létre, működtetnek, és fejlesztenek (már pedig igaz) akkor az is igaz, hogy a cég legfontosabb erőforrása a humán erőforrás.

Egy kiváló cég  vezetőjének feladata, hogy a megfelelő pozíciókra a megfelelő embereket vegye fel, biztosítsa számukra a munkához szükséges feltételeket, körülményeket, hárítsa el az akadályokat, lássa el őket célokkal, és hagyja őket megvalósítani.

Nem értem azokat a cégeket akik olyan dolgokon spórolnak, ami a megtakarított összeggel szemben, több munkaidő ráfordítást eredményez.

Például egy szoftverfejlesztő cégnél nagyságrendekkel többe kerülnek a bérek, mint  az iroda, vagy az eszközök. És minden munkaóra, amit a dolgozók nem a cég tevékenységével, fejlesztésével töltenek, többlet költséget képeznek.

Ha  fénymásoló papírt a recepcióstól kell mindig igényelni, dokumentálni így kontrollálva a fogyást, melyik a lesz a drágább? A megspórolt fénymásolópapír, vagy az igénylésére fordított munkaidő? Egyértelmű, hogy a munkabér.

Nincs ez másként a takarítás kérdésében sem.

Mennyire érzik jól magukat és tudnak hatékonyan dolgozni a munkavállalók olyan környezetben, ahol koszos a szőnyeg, vízkövesek a csapok, porosak az asztalok, piszkosak az ablakok stb.

Mennyivel inspirálóbb tiszta munkakörnyezetben dolgozni, mint egy elhanyagoltban!?

És akkor nem beszéltünk  takarítás hiányából adódó esetleges fertőzések, betegségek, beltéri allergia kialakulásáról, ami a munkából történő kiesét eredményezi.

Amikor egy cég a költségeit próbálja csökkenteni (pl a takarítási szolgáltatás esetében), érdemes ebből az aspektusból is megvizsgálni a kérdést, hogy vajon a megtakarítás nem okoz-e más területen költségnövekedést.

 

Magyarországon évente 9 milliárd forintot porszívónak el a háztartások

Korábbi bejegyzésemben már beszámoltam róla, hogy egy EU-s szabályozás miatt változik a porszívók áramfelvételének maximuma.  2017 szeptember 01-től már csak maximum 900 Watt áramfelvétellel  működő porszívókat lehet forgalomba hozni.
A napi.hu buksza blogja kiszámolta, hogy Magyarországon a háztartások átlagosan 9 milliárd forint értékű áramot használnak fel porszívózásra évente. Ezzel az új EU-s szabályozással ez az összeg 6,3 milliárd forintra csökkenne. Persze azért árnyalt a kép, mert ez még csak egy elméleti szám, ugyanis nem fogja minden háztartás szeptember 01-től lecserélni a porszívóját 900 Watt teljesítményűre, így még a  meglévő, magasabb áramfelvételű porszívóval fogják takarítani a lakásokat.

Nem vonatkozik ez a szabályozás a száraz-nedves porszívókra, ipari porszívókra, robot porszívókra, akkumulátorról működő porszívókra, központi porszívókra és a kültéri porszívókra.

A kisebb áramfelvétel miatt nem csökken a porszívók teljesítménye, sőt még adott esetben hatékonyabb is lehet, melyről korábbi bejegyzésemben írtam.
 

A takarítás digitalizálása

A mai önvezető autók, okos telefonok, okos gépek, világában az okos épületek is épülnek. Olyan véleményeket is hallhatunk, hogy az elkövetkező 40 évben annyi épület és út fog épülni, mint amennyi eddig valaha is megépült.  Ezt a fejlődést a takarítóiparnak is követnie kell.
A takarító szakmában, mint sok más élő munkaerőt igénylő ágazatban, nem lehet teljesen helyettesíteni az élő munkaerőt gépekkel. Vannak robotporszívók, önjáró súroló automaták, de az asztalok letörlését, a szemetesek ürítését, a wc-k takarítását, eddig nem sikerült gépesíteni, legalábbis úgy nem, hogy ne legyen jelen az ember.

Viszont a digitális világ nyújtotta előnyöket használva a takarítás egyik legnagyobb kihívását jelentő problémát, az ellenőrzést, információ begyűjtést lehet egyszerűsíteni, átláthatóbbá és gyorsabbá tenni.

Read the rest of this entry »

Márvány padló felújítása kristályosítással

Matt a márvány padlója?

Új a padló és szeretné megvédeni, hogy sokáig szép maradjon?

Márvány kristályosítással vissza kaphatja padlója fényét, vagy megvédheti azt a használat során fellépő igénybevétellel szemben.

Részeltekért kattintson ide…

 

Beszámoló az amsterdami tisztítás-technológiai világkiállításról /ISSA Interclean 2016/

Idén ismét ellátogattam a világ legnagyobb tisztítás-technológiai szakkiállítására. Az idei kiállítás hangulatában is érezhető volt az innováció, és talán jobban mint korábban, melynek célja az iparág folyamatos fejlesztése a mai kihívásoknak megfelelően.
A hagyományosan meghirdetett innovációs díjra  rekord számú, összesen 110  pályázat érkezett. A fejlesztések is jól tükrözik a takarítási iparág elköteleződését a folyamatos megújuláshoz. Az amsterdami innovációs díjra érkezett pályázatok közül, kilencfős nemzetközi zsűri (Francia, Német, Amerikai, Olasz, Spanyol, Holland, Egyesül Királyság ) választotta ki azt a kilenc pályázatot, melyet három kategóriába sorolva bocsájtottak szavazásra a nagyközönség elé.
A kategória győztesek közül egy fejlesztés elnyerte a leginnovatívabb kitüntetést.

Kategória győztesek:

Gépek berendezések:
Cleanfix RA 660 Navi. Kezelő nélküli, önállóan takarító súroló automata. Rövid videó itt..

Tisztító, és kezelő szerek:
TANA Quick & Easy System. Gyors, egyszerű,  szórófejes adagoló rendszer, melynek segítségével, egy eszközzel, akár öt féle különböző tisztítószer koncentrátum is könnyedén használható. Rövid videó itt..

Management és képzési megoldások:
Diversey Care Summa Revoflow. Egy alkalmazás okos telefonra, tablettre. Az alkalmazás felismeri a tárgyat, pl. egy adagoló berendezést, és bemutatja hogyan kell kicserélni a koncentrátumot tartalmazó flakont. De hibák kijavításában is tud segítséget nyújtani. Rövid Videó itt..

A leginnovatívabb díj győztese:
Diversey Care Summa Revoflow

 Látogatói szavazás alapján különdíjat kapott:
KARCHER  BRC 40/22 C Hengerkefés szőnyegtisztító gép, mely egy fázisban vissza is szívja a szőnyegből a vizet.

Összességében azt gondolom, hogy egy folyamatosan fejlődő iparág, színvonalas, sok újdonságot bemutató kiállítását tudhatjuk magunk mögött.

2018 május 15-18-ig kerül megrendezésre a következő ISSA/Interclean kiállítás.

 

 

Hiányszakma a takarítás! TV2 Mokkában ez volt a téma.

 

Korábbi bejegyzésben közzétett sajtóhír kapcsán kérdezték a véleményem a fenti videóban.

Ma, minimálbér javadalmazásáért nem lehet takarító munkatársat találni. A társadalmi megbecsülés hiánya sem csábítja a munkaválókat takarítónak. Ezt tudomásul kell vennie a megrendelői oldalnak, nem lehet áron aluli vállalással szolgáltatási szerződést kötni, mert az csak folyamatos problémákat hoz a takarítási szolgáltatás során.

Ma már a takarítás egy önálló szakma, képzésekkel, szakmai érdek-képviselettel, szakértőkkel, kiváló szakemberekkel, takarító cégekkel. 

A jelenlegi állapoton változtatni kell, különben nem lesz aki kitakarítsa az iskolákat, kórházakat, irodákat, stb.

Néhány hozzászólás facebookon a témában:
50-60 ezer forintért nem csodálom, hogy senki nem akarja eltakarítani más mocskát!

Nem lenne hiány ha korrektül fizetnék

Fizessék meg őket, mindjárt lesz takarító!

Ha adnak érte annyit, mint Angliában, nem fog itthon hiányszakma lenni .

 

Kevés a takarító, 6000 betöltetlen takarítói állás van jelenleg!

Hiányszakma  a takarításJelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon, írta a Népszabadság. Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke szerint “a legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van”. A második helyen a vagyonőrök állnak.

A takarítás 2004 óta szakma Magyarországon. Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván. A munkaerőhiány egyik oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehéz bejutni a városi munkahelyekre.

“Tapasztalataink szerint főleg a nagyobb vállalatok csábítanak el sok takarítót, de korántsem csak a multik” – mondta Paár, aki szerint jóval többet kereshetnek ugyanis a gyártósoron nyolc óra alatt, mint takarítással, így aki kész és képes váltani, jelentkezik.

 A Matisz elnöke szerint sok képzett takarító vállal külföldön munkát. Több a pénz, nagyobb a megbecsültség – itthon épp ellenkezőleg. Leépítéskor a takarítók az első között vannak, aztán jönnek a vagyonőrök, a recepciósok és a többiek.

Bár az is tény – állítja Paár Zoltán -, hogy sok intézmény ma már épp azért nem vesz fel takarítókat, mert az intézmények tisztán tartása köz-foglalkoztatottakkal olcsóbban megoldható.

Fotó: Kollányi Péter / MTI
Forrás: Index.hu

 

 

Milyen gyakorisággal takaríttassunk munkahelyet, irodát?

Milyen gyakran takaríttasakMunkahely takarításnál a gyakoriság elsősorban az ott dolgozók létszámától és a végzett tevékenységtől függ.

A jogszabály a következőket írja elő:
3/22. (II.8.) SzCsM.EüM együttes rendelet, a munkahelyek munkavédelmi követelményeik minimális szintjéről.
2.§ (5) A munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és berendezéseket a higiénés követelményeknek megfelelően rendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ennek keretében gondoskodnia kell
b) a zárt téri munkahelyek rendszeres, a használatnak megfelelő gyakoriságban történő takarításáról, illetve azon munkahelyeken, ahol a munkavállaló veszélyes anyaggal, készítménnyel kerülhet érintkezésbe, műszakonként legalább egyszeri takarításról. Azokon a munkahelyeken, ahol a veszélyes anyagok, készítmények pora szennyezheti a munkakörnyezetet és ezzel a munkavállaló érintkezésbe kerülhet, a takarítást oly módon kell elvégezni, hogy e művelet ne legyen újabb veszély forrása.

A takarítás gyakoriságának megválasztásánál figyelembe kell venni mind komfort érzetben, mind egészségügyi szempontból hogy, hány fő használja a WC, mosdó, öltöző, közösségi helyiségeket, milyen gyakorisággal, egy vagy több műszakban. A gyakoriságot úgy kell megválasztani, hogy egy esetleges szúrópróba alkalmával történő ANTSZ ellenőrzéskor talált pillanatnyi állapot alapján dönti el az ellenőr, hogy elfogadható, vagy sem a tisztasági szint. Ha nem megfelelő a higiéniai állapot akkor az is bekövetkezhet, hogy bezárják a létesítményt.

Az irodákban a szőnyegpadló nem megfelelő gyakorisággal történő porszívózása miatt elszaporodhatnak a poratkák és kórokozók a szőnyegben, mely az ott dolgozók egészségi állapotára rossz hatást gyakorol, allergiás reakciókat válthat ki, és megnövelhetik a betegállományban töltött napok számát.

A bejárati részek a legforgalmasabb területei az épületnek, a leterheltség miatt nem szabad, hogy elhanyagolt állapotot tükrözzenek a vendégek, látogatók számára, továbbá  az ott dolgozók komfort érzetét és munkakedvét is befolyásolja.

Tehát a takarítás gyakoriságát úgy kell megválasztani, hogy kielégítő egészségügyi és közérzeti tisztaságot tudjon biztosítani az ott dolgozók és érkező vendégek számára, és ezt az állapotot az ellenőrök egy hatósági ellenőrzés alkalmával kielégítőnek értékeljék.

Kérésével forduljon bizalommal a szakértőhöz…

 

Nem is gondolnánk milyen helyreállíthatatlan károkat okozhatnak a takarítók!

tutanhamon-halotti-maszk Tutanhamon híres temetkezési maszkból takarítás közben letört egy darab ezen a héten, és vissza kellett ragasztani azt.

Az egyiptomi királyi családok talán legnagyobbikának, a 18. dinasztiának fáraója volt akinek a nyughelyét 1922-ben Howard Carter és George Herbert fedezte fel. A 3300 éves temetkezési maszkot a kairói Egyiptomi Múzeumban állították ki ahol népszerű turisztikai attrakciónak számít.

Azonban a dolgok igen szerencsétlen fordulatot vettek ezen a héten, amikor a maszk szakállát véletlenül letörték a rutinszerűnek számító tisztítás során. A takarítók egyik tagja megkísérelte, hogy meg javítja és visszaragasztotta a szakállat egy olcsó hagyományos ragasztóval.

A dolgok rosszról még rosszabbra fordultak amikor a ragasztó végül megszáradt a maszk felszínén, és az egy kolléga karcolásokat ejtett rajta, miközben megpróbálta lekaparni egy spatula segítségével.

“Sajnos, ő egy olyan anyagot használt ami visszafordíthatatlan kárt okozott ami egyértelműen nem volt megfelelő, hogy Tutanhamon arany maszkján alkalmazzák,” mondta az egyik restaurátor.

Tanulság: nagyon meg kell nézni hogy milyen takarító céget, milyen takarító személyzetet választ a megrendelő, hisz a takarító olyan területeken is mozog ahol sok esetben senki más..

 

A takarítás szemrevételezéssel kezdődik Skandináviában. Folytatás..

takarítás szemrevételezéseAhogy ígértük, most részletesebben beleássuk magunkat az INSTA 800 szabványba, hogy tisztább képet kapjunk róla.

A szabvány 5 minőségi szintet csoportosít, a legmagasabb helyen a kórházi műtő áll. Így érthetővé válik számunkra, hogy például egy irodaháznak – valószínűleg – nem kell megfelelni az 5-ös szintnek, illetve a WC magasabb szinten van, mint a folyosó.

Kicsit most a mérésekről:

Mérések a bútorokról, padlóról, falakról és a mennyezetről származnak amelyeket 4 szennyeződési kategóriába lehet állítani a szabvány alapján.

Kategóriák a következők: hulladékok, laza és felszíni szennyeződések, por és foltok. (A felszíni szennyeződések például a szappan lerakodás vagy vízkő, stb…)

A tisztaság minősége mérhető azzal, hogy megnézzük mennyi szennyeződés maradt takarítás után a helységekben. (Végig megyünk egy listán: pipáljuk a tiszta területeket, annak megfelelően hogy  a helység tisztasága megfelelt vagy sem!) Szabvány megállapít egy hiba mennyiséget ami még elfogadhatónak számít.

Vegyünk egy példát:

Első lépésként a megrendelő megmondja, hogy mit szeretne és ezután közösen a szakemberrel meghatározzák a megfelelő szintet. (Fontos, hogy együtt mert a fogyasztók, gyakran a legmagasabbat választanák de ugyebár kórházi sterilitás nem szükséges minden esetben, ugyanakkor a költséghatékonyság is fontos.!)

Ezután a skandináv tisztítás-technológiai szakember először felméri a területet ahelyett, hogy követne egy rutinszerű sémát. Így ő maga dönti el, hogy mit és hogyan végez egy meghatározott idő alatt. Végeredmény egy hatékony és eredményes szolgáltatás amely megegyezik az ügyfél által kért színvonallal.

INSTA 800 előnye:

Nagyon hosszú ideig takarítási szektorból hiányzott a képzés és az oktatás, azonban a rendszer megkíván egy bizonyos fajta tudást és affinitást amely elengedhetetlen alkotóeleme a szabványnak. Skandinávok biztosak benne, hogy a szabvány hamarosan nem csak az északi országokban játszik majd fontos szerepet hanem széles körben elterjed majd!

 „Mindannyiunknak van véleménye a takarításról és mindannyian azonnal látjuk amikor valahol takarítás szükséges, de csak egy gyakorlott szem tudja meglátni, hogy hol és hogyan ajánlatos először cselekedni!”